IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се изкачи до седмо място по ръст сред индексите от ЦИЕ през декември

Тенденцията през последните месеци като цяло е положителна за основния индекс на България

18:38 | 03.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

SOFIX се изкачи до седмо място по ръст сред индексите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през декември, след като прибави 1,87% към стойността си в последния месец от годината, показват изчисленията на Investor.bg.

За сравнение, през предходния месец ноември основният индекс на БФБ – София остана сред губещите с месечен спад от 0,95%. Тогава той беше на седмо място по спад сред 19-те индекса от региона на ЦИЕ, които Investor.bg следи.

Данните показват, че тенденцията през последните месеци като цяло е положителна за SOFIX, който постепенно се изкачва нагоре в класацията, след като през октомври беше на дъното заедно с македонския основен индекс.

Общо 13 индекса повишиха стойността си през последния месец на 2017 г., като на първите две места по ръст са турският ISE 100 с повишение от 10,91% и гръцкият ASE с покачване от 8,43%. На трето място е Казахстан с ръст от 5,12%.

От съседните на нас държави Румъния и Македония са на червена територия през декември с понижения съответно от -0,54% и -0,18%. Сръбският BELEX е с три места след SOFIX, като прибави 1,1% към стойността си.

Общо шест индекса са понижили стойността си през миналия месец, като най-голям спад отчете най-печелившият индекс през ноември – този на Босна и Херцеговина. Така от челна позиция с ръст от над 4%, той се срина с 19 места и остана последен през декември с понижение от 6,66%.

На годишна база SOFIX запазва двуцифрения си ръст от 13,4% в сравнение с декември 2016 г.

Таблица: Изчисления на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 6 години
Годишното изменение на Софикс е 15,52% , а таблицата ви показва 13,40%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още