Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Спиди“ ще изплати с почти 43% по-висок дивидент за 2019 г.

Компанията предлага малко над 60% от печалбата за миналата година да бъде разпределена на акционерите, което възлиза на 2 лв. на акция

„Спиди“ ще изплати с почти 43% по-висок дивидент за 2019 г.

Снимка: Pixabay

Куриерската компания „Спиди“ АД ще изплати на акционерите си почти 43% по-висок дивидент за 2019 г. спрямо изплатеното през 2018 г.

Това се вижда от поканата за провеждането на общо събрание на акционерите, публикувана в Търговския регистър.

През миналата година компанията разпредели 1,4 лева на акция или общо 7,47 млн. лева.

Сега дружеството предлага от печалбата в размер на малко над 17,732 млн. лева 10,755 млн. лева да бъдат разпределени като дивидент, което възлиза на 2 лева на акция преди облагане. Дивидентът ще се изплати в 60-дневен срок след провеждането на общото събрание, което е насрочено за 22 юни.

Компанията е поела ангажимент да разпределя поне 50% от печалбата си всяка година като дивидент. Дивидентът за 2019 г. възлиза на малко над 60% от положителния финансов резултат.

Остатъкът от почти 7 млн. лева ще бъде отнесен като неразпределена печалба.

Пазарната оценка на „Спиди“ възлиза на 282,804 млн. лева. Цената на акция расте през последната година, като най-висока стойност е достигнала през февруари т.г. – 56,5 лева. Оттогава стойността на една акция на дружеството се стабилизира малко под тази стойност.

Дейността на дружеството не беше засегната от икономическата блокада, предвид че куриерските компании продължиха да работят. Извънредното положение обаче е довело до ръст на разходите заради мерките за дезинфекция и предпазните средства за служителите, което оказва натиск върху ръста на печалбата за първото тримесечие.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа втория си по големина спад за октомври