IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

17 млн. лв. са събрани от концесии и наеми на плажове през 2017 г.

Правителството се стреми към максимално оползотворяване на туристическия потенциал, увери ресорният министър Николина Ангелкова

09:45 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Приходите от концесии и наеми на плажове през 2017 година се увеличават с 22% на годишна база и достигат 17 млн. лева. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Тя съобщи, че стремежът на правителството е да намали броя на неохраняемите плажове, за да бъде максимално оползотворен туристическия потенциал на страната. Така през миналата година неохраняемите плажове в страната са били 89, спрямо 106 през 2016 година. През 2018 година броят им вече е 86.

Министърът посочи, че за плажовете, към които има висок интерес от туристи, но нямат договори за наем или концесия, ще бъдат осигурени спасители от областните управители. Спасители ще има и за плажове със специален статут, като например Карадере.

През 2017 година Министерството на туризма са направили 428 проверки как се извършва дейността на наетите плажове. Наложени са санкции в размер на над 300 хил. лева, като основното нарушение е липса на достатъчно спасители и по-малка зона за свободно плажуващи.

През 2019 година изтича срокът за концесия на 20 атрактивни плажа и Министерството на туризма вече подготвя процедурата за нови търгове. Те ще се проведат малко по-късно през тази година, обясни още Ангелкова пред народните представители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още