IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балчик очаква да събере 1,3 млн. лв. от туристически данък

Градът планира да подобри миналогодишния рекорд за брой летовници, каза кметът Николай Ангелов

11:09 | 06.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Очаква се в Балчик да бъдат събрани 1,3 млн. лв. от туристически данък. Това обяви кметът на града Николай Ангелов в интервю за БТА.

Освен това Балчик очаква да подобри туристическия рекорд от миналото лято, когато реализираните нощувки в хотелските бази надхвърлиха 2,2 млн. души, отбелязвайки ръст от 16 на сто на годишна база.

Според Ангелов по подранилото лято тази година може да се съди, че сезонът ще бъде още по-успешен. Според него само през последния уикенд в Балчик са почивали около 3-4 хил. туристи, като  най-много са от Румъния, но и от скандинавските страни. В отворените хотели не е имало свободни места, каза още кметът. Общинският град разполага за лятото с леглова база от 6 хил. места. Фестивалният афиш също е готов да забавлява летовниците с многобройни събития, допълни той. 

По думите му инфраструктурата в Балчик е добра - много от улиците и пътищата са напълно рехабилитирани по различни проекти. От пролетта ремонти се правят по отсечки, по които са отстранявани ВиК аварии или през зимата са нанесени повреди. Благоустройствените работи по уличните платна в крайморското село Кранево приключиха, в Балчик ще завършат до дни, каза още градоначалникът.

„За площад "Рибарски" е подготвен проект, с който кандидатствахме за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg и спечелихме дело след обжалване на отказа на управляващия орган за финансиране. Сега очакваме решение дали ще бъде отпуснат ресурс на общината за обновяване на настилката на площада. Предвижда се и рехабилитация на пътя до местността "Тузлата", известна с лечебната кал. Ако все пак общината не получи финансиране за проекта, ще започнем обновяването наесен със средства от общинската програма за развитие на туризма“, обясни още Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още