Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Варненски изобретатели поставят изкуствени вертикални рифове в морето

Технологията пречиства водата и увеличава рибните запаси

Варненски изобретатели поставят изкуствени вертикални рифове в морето

Източник: Facebook страница на Sea Harmony Ltd 

Стартиращата варненска компания „Сий хармони“ развива идеята за зелен морски бизнес – оглеждане на миди в симбиоза с морската среда. В основата на дейността е патентовата идея на Арман Саркисян за изкуствени вертикални рифове. Тя е напълно разработена, екипът вече има и 12 международни награди, като в момента търси финансиране, за да я наложи на пазара, съобщи БНТ.

В основата на патентования вертикален „Пиза рийф“ има обикновени водопроводни тръби, от които се изгражда евтина, лека и екологична подводна конструкция.

„Ние не замърсяваме морето, напротив, премахваме всички въжета, които се използват в конвенционалните технологии, които са основен източник на микропластмаси“, казва Атанас Димитров, представител на компанията.

Фирмата има няколко действащи прототипа у нас и във водите на Румъния, Турция и Грузия. 

Още по темата

Представителите на фирмата представят себе си като „шепа иноватори, работещи за създаването и усъвършенстването на нов тип изкуствени мидени рифове, изцяло създадени и изобретени в България“.

„Мидата идва, започва да се храни с фитопланктона, после идва скаридата или рапанът, рибата и така морето става по-бистро. Така мидените ферми освобождават заливите за корабоплаване и туризъм“, допълва Атанас Димитров.

Той обобщава резултатите от иновацията така: „Създаваме изкуствена система от рифове, изгражда се нова хранителна верига, създава се нова екосистема“.

Каква е ползата за бизнеса?

По думите му така се стимулира развитието на морски видове с висока пазарна стойност: миди, скариди, рапани и риба.

Черноморската екосистема, след общия упадък между 60-те и 90-те години, може да бъде обогатена чрез технологията „Пиза рийф“ , тъй като тя дава на околната среда повече, отколкото взема, твърдят иноваторите.

Във Facebook страницата на компанията те изтъкват още, че стопанските мидени рифове могат да изиграят решаваща роля върху цялото човечество. Те освен че пречистват водата и увеличават рибните запаси, също така  абсорбират въглероден диоксид чрез улавянето му в структурата на мидените черупки.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове