Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ ще тества банковия сектор в светлината на кризата с коронавируса

Стрес тестът ще разбере дали банковата система е готова да подкрепи възстановяването на икономиката и да върне изплащането на дивиденти

АЦБ ще тества банковия сектор в светлината на кризата с коронавируса

Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) ще извърши банков стрес тест, за да провери дали заемодателите могат да продължат да помагат на икономиката по време на пандемията и да върнат нормалните нива на дивидентите за акционерите.

„Фокусът през тази година ще бъде да се информираме за най-подходящите начини, по които банковата система може да продължи да подкрепя икономиката“, се казва в изявление на АЦБ, цитирано от Ройтерс.

Централната банка ще проучи ефекта от 37-процентно свиване в икономиката между 2020 и 2022 г., влошаване на въздушния и туристическия сектор, по-голям глобален протекционизъм и бъдеще, в което потребителите прекарват години, работейки от домовете си и избягвайки ресторантите и пазаруването.

Още по темата

„Очаква се банките да наблегнат на авиокомпаниите и лизинговия сектор. Тестът включва също така прогнози за приходите и разходите за инвестиционно банкиране, посочва Bloomberg.

Стрес тестът също така ще тества сценарий, при който безработицата нараства до 12%, докато цените на търговските и жилищните имоти спадат с една трета.

Централната банка засега има положителна позиция по отношение на устойчивостта на финансовите институции. Банката пропусна стрес теста за 2020 г. на фона на огнището на Covid-19 и подобно на други централни банки по света каза на кредиторите да спрат дивидентите си, за да увеличат капиталовите си резерви.

Банкерите лобираха гласно за връщане на плащанията, а централната банка им предложи път за завръщане към нормалното миналия месец, като заяви, че дивидентите ще бъдат ограничени до около 25% от тримесечната печалба.

Стрес тестът ще се прилага за Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Lloyds Banking Group Plc, Nationwide Building Society, NatWest Group Plc, британското подразделение на Banco Santander SA, Standard Chartered Plc и Virgin Money UK Plc.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Производствените разходи в еврозоната нарастват с най-бърз темп от десетилетие