Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийската централна банка остави лихвите непроменени

Централните банкери намалиха основната лихва три пъти през миналата година до 0,75%

Австралийската централна банка остави лихвите непроменени

Снимка: Архив на Ройтерс

Ръководството на Централната банка на Австралия остави основния лихвен процент на институцията непроменен след първата си официална  среща през годината във вторник. Членовете на борда изразиха оптимизъм за бъдещото икономическо развитие въпреки  опустошителните горски пожари и влиянието на вирусната епидемия от Китай, информира Ройтерс.

Централните банкери намалиха институционалния сконтов лихвен процент, при който централната банка финансира търговските банки, три пъти през миналата година до 0,75% с цел постигане на желаните нива на заетост и инфлация. Сега ръководството на австралийската централна банка остави непроменени и прогнозите си за икономически растеж за тази и следващата година съответно на нива от 2,75% и 3%.

Прогнозите са  подкрепени от „ниското ниво на лихвите, текущите разходи за инфраструктура, подобрените  перспективи на добивния сектор и  очакваното възстановяване на жилищното строителство“, каза управителят на централната банка  Филип Лоу в кратко изявление след срещата.

Още по темата

Болшинството от 32-мата анкетирани от Ройтерс анализатори през миналата седмица очакваха бордът на Австралийската централна банка да запази референтния си лихвен процент на новото от 0,75%.

Сега икономистите прогнозират намаление на ставката до 0,5% през април и допълнително понижение до 0,25% по-късно тази година заради опустошителните горски пожари в страната и  очакваното негативно влияние на китайския котонавирус върху глобалния икономически растеж.

Лоу призна, че двете събития „временно ще натежат на вътрешния растеж“, като отново подчерта необходимостта от  продължителен период на ниски лихви в Австралия.

Анализаторите на National Australia Bank преценяват, че забраната за пътувания, въведена от правителството, може да коства 0,15 процентни пункта от ръста на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие в допълнение на негативния ефект от пожарите.

Китай е най-големият търговски партньор в Австралия, а китайският туризъм и студентска миграция допринасят с около 0,9%  към годишния икономически ръст на страната, или с около 2 трилиона австралийски долара.

В петък от Централната банка на Австралия ще публикуват своя тримесечен отчет за паричната политика, а управителят и неговите сътрудници ще бъдат изслушани в парламента.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли