IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се ускори до тримесечен връх

От средата на 2019 г. инфлацията е под целта на Английската централна банка от 2%

11:15 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската инфлация се ускори малко повече от очакваното през януари, подкрепена от по-високите цени на храните и по-малката отстъпка за стоки за бита, показват официални данни, публикувани от Ройтерс.

Потребителските цени са нараснали с 0,7% на годишна база след 0,6% ръст през декември, записвайки тримесечен връх, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Икономистите от Ройтерс прогнозираха в проучване, че годишният процент ще остане 0,6%.

британска британска

 „Инфлацията леко се повиши през януари, като цените на храните се увеличиха. Домакинските стоки също поскъпнаха заради по-малко отстъпки през тази година за продукти като спално бельо и мебели“, каза статистикът от ONS Джонатан Атоу.

Цените на храните и напитките са нараснали с 0,6% между декември и януари в сравнение със спада от 0,2% през същия период година по-рано. Мебелите и стоките за дома са поевтинели с 1,5% в сравнение със спада от 3,3% година по-рано.

Цените на облеклото и обувките спаднаха с 4,9% през месеца - най-големият спад между декември и януари от седем години насам и отчетоха 3,8% годишен спад.

От средата на 2019 г. инфлацията е под целта на Английската централна банка от 2%, а блокирането заради коронавируса я понижи до нулата миналата година, когато икономиката се срина.

По-рано този месец Централната банка заяви, че очаква инфлацията да се покачи доста рязко към целта си от 2% през пролетта, тъй като миналогодишното аварийно намаляване на данъка върху добавената стойност изтича и глобалните цени на петрола се повишават в очакване на възстановяването.

Икономистите смятат също, че цените на някои вносни продукти ще се повишат заради вече не толкова свободните търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз, които доведоха до смущения и закъснения на пристанищата миналия месец.

Според националните статистици все още няма признаци новите такси и транспортни разходи, свързани с Brexit, да са повишили потребителските цени през януари.

Централната банка подчерта, че няма да бърза с премахване на стимулите за  отслабената от COVID икономика на Великобритания, като заяви, че ще изчака доказателства за значителен напредък към постигане на целта за устойчива инфлация от 2%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва колебливите цени на горивата и храните, се запазва стабилен на ниво от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още