IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските търговци на дребно отчетоха най-резкия ръст на продажбите от 2018 г.

Повечето икономисти очакват икономиката на Великобритания да нарасне с повече от 5% тази година, след като през 2020 г. се сви с почти 10%

16:41 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските търговци на дребно отчетоха най-рязкото увеличение на продажбите от 2018 г. насам този месец, тъй като магазините за стоки не от първа необходимост започнаха да отварят отново, добавяйки признаци за икономически скок, тъй като ограниченията заради COVID намаляват, съобщи Ройтерс.

Месечният измерител на продажбите на дребно на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) е скочил до +20 пункта през април от -45 пункта през март, което е най-високото ниво от септември 2018 г.

CBI CBI

Част от увеличението се дължи на ефекта от сравнението с нивата година по-рано, когато Великобритания беше в първото си и най-строго блокиране заради коронавируса.

Но друг показател за обема на продажбите за това време от годината също се възстанови до най-високата си стойност от юни 2018 г. и се очаква да остане висок през май.

Повечето експерти очакват икономиката на Великобритания да нарасне с повече от 5% тази година, след като през 2020 г. се сви с почти 10%, което е най-големият спад от над 300 години.

Магазините в Англия и Уелс за стоки не от първа необходимост отново отвориха врати на 12 април след повече от три месеца, в които бяха затворени. Магазините в Шотландия отвориха отново в понеделник. Северноирландските магазини трябва да посрещнат клиенти на 30 април.

Официалните данни за продажбите на дребно показват, че обемът на продажбите през март е надвишил нивата отпреди кризата, отразявайки голямото пренасочване към онлайн пазаруването, което сега представлява повече от една трета от разходите, в сравнение с по-малко от една четвърт преди пандемията.

CBI обаче заяви, че много физически магазини продължават да се сблъскват с тежките ефекти на пандемията, особено в засегнатите сектори като продажбите на облекло.

„Въпреки напредъка въздействието на ограниченията на COVID-19 все още ни засяга силно“, коментира икономистът на CBI Бен Джоунс.

„Подобрението в продажбите на дребно през този месец се дължи на сектори, които са се представили сравнително добре по време на пандемията, като се очаква не толкова рязко възстановяване за по-засегнатите сектори като дрехи, обувки и универсални магазини“, добави той.

Проучването на CBI е проведено между 25 март и 15 април и обхваща 60 търговски вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още