IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ се повишава слабо

Очакванията са безработицата да намалее с една десета от процента през миналия месец до 3,9%

16:41 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявление за обезщетение при безработица, се повиша макар и с по-малко от предварителните очаквания, което е сигнал за устойчивата сила на пазара на труда, съобщава Ройтерс. Въпреки това броят на безработните продължава да е близо до най-ниските нива от края на шестдесетте години на миналия век.

Първоначалните заявления при безработица в страната са се увеличили с 1000 до сезонно изгладените 218 хил. за седмицата, приключила на 28 юли, показват данни на Министерство на труда. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха молбите да достигнат 220 хил. Предната седмица броят на заявленията бе 217 000. Той не бе ревизиран днес.

Данните за заявленията на хората, останали без работа, бяха нестабилни през последните седмици поради трудности в коригирането на сезонните колебания в началото на юли, когато производителите на моторни превозни средства затвориха част от монтажните линии за ремонт.

 Безработицата може да бъде нестабилна на седмично ниво. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните заявления, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, отчита спад с 3 500 до 214 500 през миналата седмица. Това е най-ниското ниво от средата на май.

В сряда Федералният резерв запази лихвените проценти без промяна, давайки обаче по оптимистична оценка, както за пазара на труда, така и за икономиката. Централната банка на САЩ заяви, че „пазарът на труда продължава да се засилва, а икономическата активност нараства със силен темп“.

Много икономисти очакват Федералния резерв да повиши лихвените проценти през септември за трети път през тази година.

Според консенсусната прогноза на пазара броят на новосъздадените работни места през юли е нараснал със 190 хил., след като през юни се повиши с 213 хил. Очакванията са безработицата да намалее с една десета от процента през миналия месец до 3,9%. Броят на новите работни места е растял средно с 215 хил. на месец през първата половина на годината, като се счита, че пазарът на труда е близо или се намира в ситуация на пълна заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още