IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с четвъртия по големина ръст на продажбите на дребно в ЕС

Раздвижването в търговията се наблюдава и в еврозоната най-вече заради покупките на дрехи и електронни стоки

14:54 | 07.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България са нареди на четвърто място по ръст на продажбите на дребно през ноември на годишна база сред държавите членки на Европейския съюз, става ясно от официалните данни на Евростат. 

У нас продажбите на дребно са нараснали с 0,8% на месечна база през ноември, което обаче е забавяне спрямо октомври, когато е бил отчетен ръст от 1%. На годишна база обаче повишението в страната достига 6,6%, което ни нарежда на четвърто място в ЕС след Словения, Румъния и Литва.

Продажбите на дребно в еврозоната се повишиха повече от очакваното през ноември за втори пореден месец, тъй като потребителите са купували повече дрехи и електронни стоки, съобщи Ройтерс. 

Последните макро данни са положителен сигнал за растежа на региона през последното тримесечие на годината.

През ноември продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0,6% на месечна база, което е над прогнозата на икономистите, анкетирани от Ройтерс за 0,1%. На годишна база ръстът е с 1,1%.

Евростат ревизира в посока нагоре данните за продажбите на дребно през октомври до ръст от 0,6% на месечба база (спрямо 0,3% при предишното четене) и до 2,3% (при 1,7% при преднаха оценка).

По-добрите от очакваните данни, макар и силно волатилни и подлежащи на чести преоценки, са добра новина за икономиката на еврозоната и биха могли да допринесат за по-силен растеж през последното тримесечие.

Икономиката на еврозоната е нараснала само с 0,2% през третото тримесечие, забавайки се от отчетените 0,4% през второто тримесечие на миналата година. По следните по-слаби данни за мениджърите по поръчките в региона накара някои икономисти да прогнозират, че растежът през последното тримесечие на годината може да бъде по-бавен.

Раздвижването в търговията на дребно през ноември се дължи най-вече на апетита на потребителите към дрехи и обувки, чиито продажби са скочили с 2,7% през ноември. Покупките на електронни стоки, като телевизори например, са скочили с 1,5% спрямо октомври.

Принос към по-добрите данни за продажбите на дребно имат и продажбите на лекарства, които са се увеличили с 1,3%. При продажбите на автомобилни горива и онлайн стоки също се наблюдава повишена активност.

В същото време обаче покупките на храни, напитки и тютюневи изделия са се свили с 0,9% на месечна база.

Продажбите на дребно в Европейския съюз са нараснали с 0,7% през ноември спрямо октомври и с 2,1% на годишна база.

През месец ноември на месечна база най-голямо нарастване на общия обем на търговията (сред държавите, за които има данни) се наблюдава в Латвия, Полша и Естония със съответно 2,4%, 2,1% и 2,1%. Спад е отчетен в Словения – с 1,6% и в Австрия – с 0,5%.

При сравнение на годишна база продажбите на дребно са скочили най-много в Словения – с 10,7%, Румъния – със 7,2% и Литва – със 7%. Свиване е регистрирано в Белгия, Малта и Австрия със съответно 1,6%, 1,3% и 0,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още