Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Дьо Гало:ЕЦБ трябва да види инфлация от 2% за 12-18 месеца преди лихвена промяна

Неговите коментари са по-точни от тези на президента на ЕЦБ Кристин Лагард

Дьо Гало:ЕЦБ трябва да види инфлация от 2% за 12-18 месеца преди лихвена промяна

Снимка: Bloomberg

Новите насоки на Европейската централна банка (ЕЦБ) за лихвените проценти означават, че тя няма да обмисля увеличаване, освен ако нейните прогнози не покажат инфлация при целта от 2% в рамките на 12 до 18 месеца, заяви в петък гуверньорът на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Неговите коментари са по-точни от тези на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, която заяви в четвъртък, че банкерите искат да видят инфлацията в „средната точка“ на прогнозния си хоризонт. Този хоризонт е между две и три години - в момента служителите прогнозират растеж на цените до края на 2023 г.

„Ще бъда много конкретен – прогнозният хоризонт е от 2 до 3 години, така че на практика това означава 12 до 18 месеца“, заяви Вилроа дьо Гало.

ЕЦБ промени насоките си, за да ги приведе в съответствие с новата стратегия, обявена по-рано този месец, след като години не успя да постигне старата си цел за инфлация от „под, но близо до 2%“. Банката също така заяви, че очаква лихвените проценти да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не се увери, че инфлацията ще достигне 2% значително преди края на своя хоризонт за прогнозиране и трайно за останалата част от прогнозния хоризонт и след като прецени, че осъщественият напредък по отношение на базовата инфлация е достатъчен, за да бъде в съответствие с инфлация, стабилизираща се на 2 процента в средносрочен план.

Още по темата

Вилроа каза също, че настоящата икономическа ситуация означава, че разхлабената политика е „напълно оправдана“.
Икономистите тълкуваха преразгледаните насоки в посока на това, че ЕЦБ вероятно ще запази своята изключително експанзивна политика за по-дълго, тъй като се стреми да стимулира инфлацията.

Анализатори от ABN Amro заявиха, че лихвените проценти могат да бъдат задържани на сегашното си ниво до 2024 г., като програмата за закупуване на активи, наречена APP, продължава през по-голямата част от този период. Oxford Economics отложи прогнозата си за повишаване на лихвения процент с половин година до началото на 2025 г.

Въпреки че ЕЦБ не обсъди как да коригира другите си инструменти, включително двете програми за закупуване на активи на срещата в четвъртък, Вилроа заяви, че това ще бъде обсъдено по-късно тази година.

„На есенните политически срещи ще разгледаме PEPP, ще разгледаме APP и също така ще разгледаме бъдещи насоки за самите активи“, каза той. „Едно по едно, но ЕЦБ показа, че знае как да реши“, допълни банкерът.
 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Суверена Ви иска на въжето пред централата на ЕЦБ!
0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Освен Oxford Economics може би е добре да се допитат и до Harvard Finances..
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Mislim deka ot chaina maina ke doidat 20 percenta makedonska nadenica LIBOR.

Още от Новини
САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно