IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната остава стабилно въпреки търговското напрежение

Устойчивостта на доверието на бизнеса, изправен пред новоналожени мита, ще донесе доза облекчение за Европейската централна банка

14:07 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Бизнесът в еврозоната остава оптимистично настроен за перспективите си през юни въпреки новите мита върху търговията, наложени от Европейския съюз и САЩ, и опасенията за още такива, съобщава Wall Street Journal.

Европейската комисия обяви в четвъртък, че показателите за доверието сред производителите и доставчиците на услуги са останали без промяна спрямо май. Спад на настроенията сред потребителите обаче е довело до понижение при индикатора за икономическото доверие – мярка за доверието на потребителите и бизнеса – до 112,3 пункта от 112,5 пункта през май.

Устойчивостта на доверието на бизнеса, изправен пред нажежаващите се търговски напрежения, ще донесе доза облекчение за Европейската централна банка, която изрази опасения, че заплахата от засилен протекционизъм може да направи компаниите по-внимателни както към инвестициите си, така и към плановете за наемане на нови служители.

„Прилагането на по-високи търговски мита и възможността за по-широки протекционистки мерки представляват ключов риск за инерцията на глобалния растеж“, заявиха от ЕЦБ в икономическия си бюлетин в четвъртък.

Стабилното състояние на настроенията предполага още, че може да се задава краят на периода на забавящ се растеж. Миналата седмица бяха представени серия от проучвания за активността, които за юни отчетоха първо засилване на бизнес активността след четири месеца на отслабване.

Икономистите на ЕЦБ намалиха по-рано този месец прогнозата си за растежа тази година в отговор на слабото първо тримесечие. Централните банкери обаче все пак заявиха, че очакват да сложат край на програмата за количествено облекчаване през декември. Това решение се основава на позицията им, че растежът ще продължи да бъде „стабилен и широко базиран“.

Силното доверие сред производителите, които разчитат повече на международната търговия от доставчиците на услуги, се оказа изненадващо. Икономистите, анкетирани от WSJ миналата седмица, очакваха леко понижение, а някои продължават да прогнозират отслабване през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още