IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в икономиката на Германия спада рязко за първи път от юли 2016 г.

Сред причините за това са опасенията за търговска война и конфликтът в Сирия

16:19 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ключов показател за доверието в икономиката на Германия показа отрицателни стойности за първи път от юли 2016 г., като за това допринасят опасенията за търговска война между САЩ и Китай и конфликтът в Сирия, предаде ДПА.

Индексът за бизнес климата на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW е достигнал - 8,2 пункта през април, спад с 13,3 пункта в сравнение с март.

"Причините за това понижение в очакванията могат да бъдат намерени основно в международния търговски конфликт със САЩ и настоящата ситуация в Сирия", каза президентът на ZEW Ахим Вамбах при оповестяването на резултатите днес, цитиран от БТА.

"Значителният спад в производството, износът и продажбите на дребно в Германия през първата четвърт на 2018 година също оказват негативно влияние за бъдещото икономическо развитие", твърди Вамбах. 

Общо 220 анализатори са участвали в проучването, което е проведено за две седмици през март. Според друго проучване на изследователския център оценката на финансовите експерти за сегашната икономическа ситуация в Германия се е понижила с 2,8 пункта до 87,9 пункта. 

Наскоро излязоха актуални данни за германския износ, от които става ясно, че той губи част от набраната скорост през февруари.

Стойността на износа на най-голямата европейска икономика е нараснала с 2,4 на сто през февруари спрямо същия месец на миналата година, достигайки общо 104,7 млрд. евро (129 млрд. долара).

През януари износът се повиши с 8,6 на сто на годишна основа. Отчетено на месечна основа през февруари износът е намалял с 3,2 на сто, най-вече заради по-малките доставки за страни извън ЕС. 

Като страна, чиято икономика е силно ориентирана към износ, Германия има поводи за силни опасения от евентуални нарушения в световната търговия и световния икономически растеж, включително опасността от търговска война между САЩ и Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още