Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ очаква затягане на достъпа до кредитиране през третото тримесечие

Търсенето на корпоративни заеми е достигнало рекордни нива през второто тримесечие

ЕЦБ очаква затягане на достъпа до кредитиране през третото тримесечие

Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg

През второто тримесечие на годината банките от еврозоната са запазили сравнително улеснен достъпа до кредити с подкрепата на държавните гаранции, но вероятно ще затегнат кредитните стандарти през следващите три месеца, съобщиха от Европейската централна банка във вторник.

Кредитните стандарти - т.е. вътрешните указания на банките или критериите за одобрение на заеми - са останали като цяло непроменени за заеми за предприятия, като същевременно са се затегнали допълнително за заемите на домакинства за закупуване на жилища, потребителски кредити и други заеми за домакинства през второто тримесечие.

С кризата, предизвикана от пандемия, която блокира голяма част от икономиката на еврозоната, компаниите прибягнаха до използването на банковите кредити, за да си гарантират ликвидност, а държавните гаранционни схеми предоставиха жизненоважна подкрепа за банките да поддържат паричните потоци.

„През третото тримесечие на 2020 г. банките очакват значително нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за предприятия, което е свързано с очаквания край на държавните гаранционни схеми в някои големи страни от еврозоната“, пише в доклад на  ЕЦБ за условията на кредитиране през второто тримесечие, публикуван на сайта на институцията.

Още по темата

Кредитните стандарти за жилищните заеми се затегнаха през второто тримесечие и тази тенденция вероятно ще продължи през третото, добавят от ЕЦБ въз основа на проучване на 144 банки, направено в периода между 5-и и 23-и юни, точно когато бавно се премахваха ограничителните мерки в целия регион.

Търсенето на корпоративни кредити също е нараснало през второто тримесечие, достигайки най-високия си нетен баланс от началото на проучването през 2003 г. Това отразява особено силните нужди за спешна ликвидност на компаниите  и евентуално предохранително натрупване на ликвидни буфери през периода, когато са били в сила блокадите в еврозоната. Банките съобщават, че нуждите от финансиране за материални запаси и оборотен капитал са основният фактор, който e в основата на търсенето на заеми от фирмите. Но банките очакват по-умерено увеличение на търсенето през текущото тримесечие.

Търсенето на кредити за домакинствата е отчело рязък спад през второто тримесечие, но банките очакват ръст през периода юли-септември.

Тримесечното проучване на кредитните условия на ЕЦБ е публикувано само два дни преди заседанието на Управителния съвет през юли, който вероятно ще преразгледа изключително облекчената политика на банката, но няма да добави допълнителни мерки за стимулиране.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американските компании са прибавили 534 хил. работни места през ноември