IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в САЩ бележат най-големия си спад от шест месеца насам

Разходите на бизнеса за оборудване се забавят след силния им ръст през 2017 г.

17:54 | 06.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите фабрични поръчки в САЩ отбелязват най-сериозния си спад от шест месеца насам през януари, а разходите на бизнеса за оборудване явно се забавят след силния им ръст през 2017 г., предава Ройтерс.

Фабричните поръчки са се понижили с 1,4% на фона на по-слабото търсене като цяло, стана ясно от данни на Министерството на търговията от вторник. Това е най-големият спад от юли 2017 г. насам и слага край на пет поредни месеца на увеличения.

Данните за декември бяха коригирани, показвайки ръст на поръчките от 1,8% вместо 1,7%, обявени по-рано.

Бизнес разходите за оборудване също са намалели с 0,4%, което е най-големият им спад от октомври 2016 г. През 2017 г. те се разраснаха с 4,8%.

Вероятно обаче разходите за оборудване ще се завърнат към растеж, тъй като се очаква компаниите да се възползват от неочакваната си печалба заради данъчната реформа за 1,5 трлн. долара. Със спестените средства те ще могат да купят машинно и друго оборудване, докато се опитват да преборят мудната производителност.

Настроенията сред производителите остават оптимистични, показа проучване от миналата седмица, според което промишлената активност се е разраснала до най-високите си нива от май 2004 г.

Появяват се обаче ограничения върху доставките и недостиг на работна ръка, което може да удари производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още