IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската централна банка продължава да очаква слаб растеж

Забавянето на добрия възходящ икономически импулс от предишната година ще остана е сила и през второто тримесечие

16:15 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Франция ще продължава да нараства с по-бавно темпо през второто тримесечие на настоящата година след слабото начало на 2018 г. и далеч под добрия възходящ импулс от края на 2017 г., показват резултатите от последното проучване на Френската централна банка.

Сега тя очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне през периода април – юни с 0,3% спрямо първите три месеца, когато растежът се забави рязко до 0,2% от 0,6% в края на предходната година, предава Ройтерс.

Основание за тази прогноза дава понижението на индексите на централната банка, измерващи бизнес активност в промишлената и в сферата на услугите.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, се понижи през май до 100 пункта от 102,0 пункта през април и след като в началото на годината стабилизира на ниво от 105 пункта. Анкетираните бизнес мениджъри обаче очакват съществено ускорение на индустриалното производство през юни.

Активността в сферата на услугите също отслабна, като съответният индекс се понижи през май до 101 пункта от 102,0 пункта месец по-рано и спрямо многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Бизнес лидерите в сектора на услугите обаче също очакват ускоряване на икономическата активност през юни.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера се повиши през май до 105,0 пункта от 104 пункта през април, достигайки отново негови 10-годишен връх от 105 пункта, отчетен през март. Бизнес лидерите в сектора на строителството очакват рязко подобрение на активността през шестия месец на годината.

Месечното проучване на централната банка сигнализира, че забавянето на добрия възходящ икономически импулс от предишната година, което беше факт в началото на 2018 г., ще остана е сила и през второто тримесечие.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още