Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската икономика е изправена пред риска от повторна рецесия

БВП на страната се сви с повече от очакваното в края на миналата година

Германската икономика е изправена пред риска от повторна рецесия

Снимка: Bloomber L.P.

Германската икономика се е свила с 0,7% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо предишното, докато потребителите бяха подплашени от поредната вълна на коронавируса, а фабриките се бореха с проблемите с доставките, съобщи Bloomberg.

Публикуваните в петък данни на Федералната статистическа служба (Destatis) съвпадат с предварителните изчисления, но надминават очакванията на икономистите за 0,3% спад. На фона на продължаващите противоепидемични мерки, които не изглежда скоро да бъдат прекратени, и на производствените ограничения, които тепърва се облекчават, най-голямата европейска икономика е изправена пред риска от втора пандемична рецесия.


Междувременно Франция и Испания обявиха по-добри от очакваното резултати за растежа си. Увеличаването на потребителските разходи в първата страна доведоха до ръст на икономиката от 0,7%, докато производството във втората отчете повишение от 2% в края на миналата година.

Частното потребление в Германия се е свило в последните три месеца на 2021 г., заедно със строителството.

През миналата година икономиката на страната се е разраснала с 2,8%, което е малко над първоначалните данни.

Компанията BioNTech SE, която създаде една от първите ваксини срещу коронавируса заедно с Pfizer Inc., е допринесла с 0,5% към годишния ръст на показателя. И все пак германската икономика остава с 1,5% под предпандемичните си нива.

„Със слабото представяне през четвъртото тримесечие, вероятността Германия да е изцяло в рецесия в началото на годината се е увеличила“, каза икономистът в ING Карстен Брески. Той обясни, че поскъпналата енергия ще продължи да влошава частното потребление дори ако ограничителните мерки бъдат премахнати през следващите месеци.

Още по темата

В началото на 2022 г. коронавирусът продължава да върлува в Германия, а омикрон вариантът доведе до рекорден брой на новозаразени и предизвика връщането на ограничителните мерки в ресторантите и други места и дейности за развлечение.

„Омикрон вълната тепърва трябва да достигне своя връх в Германия и не сме видели никакъв значителен ръст на активността, изискваща близък контакт. И все пак, опитът от страни като Великобритания показа, че периодът на висок брой новозаразени може бързо да отмине. Очакваме германската икономика да се възстанови по-натам в първото тримесечие“, каза главният европейски икономист Джейми Ръш.

Растящото напрежение между Русия и Украйна може допълнително да оскъпи енергийните продукти. Тази седмица германското правителство прогнозира ръст на икономиката от 3,6% през 2022 г., което е ревизия в посока надолу спрямо първоначалните очаквания за 4,1% растеж.

Компаниите обаче продължават да са оптимистично настроени, че германската икономика ще се възстанови силно тази година.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енеригйни източници до 40%