IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес става все по-оптимистичен за икономическите перспективи

Секторът на услугите, който пострада по-силно от мерките за блокиране, показва първи признаци на възстановяване

13:59 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският бизнес е много по-оптимистичен за икономическите перспективи, въпреки че страната продължава да отчита нарастващи случаи на заразени с коронавирус на фона на бавни ваксинации, съобщава Bloomberg.

Индексът на института Ifo за бизнес климата в Германия достигна 96,6 пункта, най-високото ниво от юни 2019 г. спрямо ревизираните нагоре 92,7 през февруари. Анализатори очакваха нивото му този месец да бъде 93,2 пункта, според анкета на Ройтрес.

ifo ifo

Силното търсене на германски стоки подкрепя индустриалния сектор, където оптимизмът е на най-високото си ниво от ноември 2010 г. насам.

Проучването също така установи, че секторът на услугите, който пострада по-силно от мерките за блокиране, въведени през ноември, също показва първоначални признаци на възстановяване.

Очакванията за икономиката през следващите шест месеца според данни на института Ifo се повишиха до 100,4 пункта през март от ревизираните 95 пункта през предходния месец. Това е най-оптимистичното ниво на бизнес нагласите от почти три години, като надминава очакванията според анкета на Bloomberg.

„Въпреки нарастващия процент на заразените, германската икономика навлиза с увереност в пролетта“, каза президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Най-голямата икономика в Европа вероятно се е свила през първото тримесечие, след като магазините за стоки не от първа необходимост, ресторанти и други обществени места остават в голямата си част затворени в опит да се ограничи разпространението на вируса.

Случаите отново се увеличават и правителството на канцлера Ангела Меркел се опитва да постигне споразумение за допълнителни мерки за ограничаване.

Германското производство все пак се е увеличило с рекорден темп този месец, подчертавайки колко по-добре се развива секторът в сравнение с първите блокади преди година. Услугите са много по-пряко засегнати от сегашните ограничения, които ще останат в сила до 18 април.

Тази седмица правителството одобри допълнителни 60 млрд. евро под формата на заеми за подпомагане на компании по време на пандемията.

Европейският съюз изостана далеч от други държави, включително САЩ и Великобритания, с усилията си за имунизация на населението. Надеждите сега са за ускорени доставки на ваксини през второто тримесечие и повечето икономисти все още очакват силно възстановяване, след като ограниченията бъдат премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още