IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските продажби на дребно с неочакван рекорден ръст през ноември

Производството трудно ще запълни дупката, оставена от свилото се потребление

12:35 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus, Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus, Bloomberg

Продажбите на дребно в Германия неочаквано са нараснали през ноември 2021 г., достигайки рекорден годишен връх въпреки възобновените ограничения срещу COVID-19, които възпряха възстановяването, водено от потреблението в най-голямата европейска икономика, пише Ройтерс.

Официалната статистика показа, че продажбите на дребно през ноември са нараснали с 0,6% в реално изражение на месечна база. Това е повече от прогнозите в Ройтерс за спад от 0,5%.

През 2021 г. показателят е отбелязал ръст от 0,9% в реално и от 3,1% в номинално изражение, достигайки рекорден връх въпреки ограниченията за посещения на магазини за стоки, които не са от първа необходимост.

"Към момента ситуацията ще остане напрегната поради възобновените ограничения против заразата“, каза анализаторът в частната банка Hauck Aufhaeuser Lampe Александър Кругер.

„На фона на индустрията, която все още изпитва затруднения поради недостиг на доставките на микрочипове и други компоненти, ще бъде трудно за производството да запълни дупката, оставена от по-слабото потребление“, допълни Кругер.

Изследователният институт GfK заяви миналия месец, че потребителското доверие допълнително ще се влоши, тъй като пандемията и омикрон вариантът все повече доближават икономиката до рецесия.

Прогнозите на нюрнбергския институт са германската икономика да се свие с 0,5% през последното тримесечие на 2021 г. и да остане без промяна през първите три месеца на 2022 г. Това би довело германската икономика до състояние, близко до техническа рецесия, която се определя от две последователни тримесечия на свиване.

Високият брой новозаразени по време на четвъртата вълна на коронавируса в Германия, предизвикана от делта варианта, вече доведе до ограничения през декември за търговците на дребно и за доставчиците на услуги.

Страната забрани на неваксинираните да влизат в обекти за стоки, които не са от първа необходимост. Т. нар. правило 2G, което дава достъп единствено на преболедувалите или на ваксинираните, нанесе удар върху бизнеса около коледните празници.

Бързото разпространение на омикрон варианта вече помрачава и перспективите пред търговците на дребно и през началото на 2022 г.

Премиерът Олаф Шолц и лидерите на провинциите ще проведат извънредна среща в петък, посветена на пандемията. Предполага се, че те ще обсъдят допълнителни мерки и ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още