IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази лихвите, но промени политиката си за пръв път от 2 години насам

Доходността по държавните облигации ще може да се повишава над сегашния таван, като се очаква това да доведе до по-висока инфлация

10:20 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) запази основните лихвени проценти без промяна, с което напълно отговори на предварителните очаквания на пазара, съобщава CNBC.

Голямата новина от централната банка обаче е, че тя ще направи по-гъвкава политиката си по отношение на дългосрочната цел за доходността по държавните облигации, като по този начин доходността ще може да се повишава над сегашния таван. Това е първата промяна в политиката на регулатора от две години насам. 

ЯЦБ потвърди целта си за стабилизиране на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа около нула процента, както и че краткосрочният лихвен процент остава на ниво от -0,1%. В изявлението на банката обаче е направено уточнение, че в зависимост от икономическата активност и цените доходността по държавните ценни книжа може да се движи нагоре или надолу. 

Решението бе взето след спекулации, които се появиха миналата седмица, според които Японската централна банка активно обсъжда промени в политиката си. Това доведе до спад в цената на японските държавни облигации и до най-високата доходност по десетгодишните ценни книжа за последните близо шест месеца.

От централната банка признаха, че ще отнеме „повече време от очакваното“, за да се постигне целта за инфлацията от 2%.

Малко след обявяването на решението на ЯЦБ доходността по десетгодишните държавни облигации се понижи с почти 3 базисни пункта до 2,950%. Йената отслабна, а доларът поскъпна с 0,25% спрямо японската валута до 111,33 йени. 

„Наблюдаваме много лека промяна в политиката на Японската централна банка, но тя би могла да позволи да видим по-високи доходности по облигациите в дългосрочен план“, коментира Хороаки Мутоу, главен икономист в Tokai Tokyo Research Institute. Според него ЯЦБ е успяла да промени политиката си така, че това да не се отрази на пазарите, но въвежда инструмент, който дава сигнал за бъдещо затягане на политиката.

Този ход, част от така наречената политика за контрол на кривата на доходността, би могла да подобри рентабилността на банките и вероятно да доведе до по-висока инфлация. Япония отдавна среща проблеми с постигането на целта си за инфлация от 2%, а анализаторите дори очакваха, че централната банка ще намали целта си на тази среща.

От доклада за икономическите перспективи на ЯЦБ става ясно, че банката е снижила прогнозите за инфлацията за следващите три години, като очакванията са за инфлация от 1,1% за фискалната 2018 г., 1,5% за 2019 г. и 1,6% за 2020 г.

В сряда пазарите са в очакване на срещата на Федералния резерв и посланията за това какво може да се очаква до края на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още