Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония не вижда края на дефлацията

Според Ройтерс Харухико Курода има сериозен шанс да бъде предложен за втори мандат начело на Японската централна банка

Япония не вижда края на дефлацията

Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Япония все още не е готова да обяви края на дефлацията, смята премиерът на страната Шиндзо Абе.

Ръстът на цените в Япония все още не е достатъчно силен, заяви Абе по време на свое изслушване в парламента, потвърждавайки важността на поддържането на сегашния паричен курс.

Изявленията на министър-председателя бяха подчертани и от управителя на Японската централна банка Харухико Курода по-късно днес, предава Ройтерс.

Абе заяви, че очаква централната банка да продължи да ускорява разхлабването на паричната политика, за да достигне заложената цел за инфлация от 2%.

Коментарите предхождат промяна в ръководството в ЯЦБ, като петгодишните мандати на гуверньора Курода и двамата му заместници изтичат съответно през април и март.

Въпреки това Абе не даде нови доказателства за това дали Курода все още ще бъде отговорен за това развитие като управител на ЯЦБ. Предвижда се правителството да представи на парламента своите кандидатури най-рано към средата или края на февруари. Според източници на Ройтерс Курода има силен шанс да бъде преназначен.

Пред парламентарната комисия Курода заяви, че ЯЦБ не бърза да оттегли мащабната си програма за стимулиране на икономиката.

Той призна същевременно, че продължителното количествено облекчаване допълнително затруднява регионалните банки, които вече страдат от стесняване на маржовете поради застаряващото население.

„Все пак е изключително важно да постигнем нашата инфлация от 2%", каза Курода. „Японската инфлация остава далеч от нашата цел, затова трябва да продължим търпеливо с мощно облекчаване на паричната политика", добави той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниско ниво от избирането на Тръмп