IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският БВП е изпратил 2019 г. със значителен спад

Анализаторите твърдят,че коронавирусът може да подкопае растежа през настоящото тримесечие и да тласне Япония към рецесия

14:20 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Японската икономика се е свила с най-бърз темп за последните почти шест години през четвъртото тримесечие на 2019 г. Това се дължи основно на миналогодишното увеличение на данъка върху продажбите, което се отрази негативно върху потребителските и бизнес разходите, и от нарастващите рискове заради епидемията от коронавирус.

Анализаторите твърдят, че разрастващата се епидемия, която вреди на производството и туризма, може да подкопае растежа през настоящото тримесечие и да тласне Япония към рецесия, предава Ройтерс.

„Има доста голям шанс икономиката да претърпи още едно свиване през периода от януари до март. Вирусът ще засегне главно туризмът и износа, но също така може да натежи доста върху вътрешното потребление", каза Таро Сайто, научен сътрудник в NLI Research Institute.

„Ако тази епидемия не бъде овладяна до Олимпийските игри в Токио, щетите за икономиката ще бъдат огромни“, каза той.

Японският брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил на годишна база с 6,3% през периода от октомври до декември, показаха правителствените данни, публикувани в понеделник. Това е първият спад на показателя през последните пет тримесечия. я я

Измерителят е регистрирал най-голямото си понижение от второто тримесечие на 2014 г. насам.

Последното увеличение на данъка върху продажбите през октомври миналата година, както и необичайно топлото време, което навреди на продажбите на зимни артикули, натежаха над частното потребление, което отчете понижение от 2,9%, отбелязвайки първия спад за последните пет тримесечия.

Капиталовите разходи са спаднали с 3,7% в периода от октомври до декември 2019 г., отчитайки първия си спад за последните три тримесечия, показват данните.

Опасенията от въздействието на коронавируса

Слабостта на капиталовите разходи поставя под съмнение виждането на централната банка на Япония, че растежът ще продължи да се увеличава умерено, тъй като стабилното вътрешно търсене компенсира слабостта в износа.

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че правителството е готово да предприеме всички необходими стъпки и следи за въздействието на коронавируса върху икономиката и по-конкретно върху туризма.

„Правителството се надява, че икономиката на Япония да продължи към умерено възстановяване. Но трябва да сме бдителни за въздействието на коронавируса върху континенталните и отвъдморските икономики “, казва той.

Все пак много анализатори се съмняват дали правителството и централната банка разполагат с ефективни средства за борба с поредната рецесия.

„Правителството вече е предприело стъпки, за да отговори на повишаването на данъка върху продажбите и забавянето след Олимпиада, така че не можете да очаквате допълнителни стъпки на фискалния фронт“, каза Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

„Централната банка също не може да направи много повече ... Допълнителното облекчаване може да причини повече вреда, отколкото полза за икономиката", каза той.

Каква е позицията на Централната банка на Япония

Управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода заяви, че ръководството на институцията ще обмисли предприемането на допълнителни облекчения, ако епидемията значително застраши икономиката на Япония и ценовите тенденции, съобщи в. Sankei в понеделник.

„Ще трябва да обмислим стъпките на паричната политика, ако (епидемията от вируса) засегне значително икономиката на Япония“, каза Курода в интервю за всекидневника.

Управителят на ЯЦБ нарече избухването на коронавируса "най-голямата несигурност" за местната икономика.

Курода отхвърли възможността глобалният и японският икономически растеж през 2020 г. да изостава значително от перспективите. Той добави, че вътрешното производство на Китай ще отчете спад през това тримесечие и ще се възстанови от април нататък.

Въпреки това Курода заяви, че всичко зависи от това кога ще бъде овладяна епидемията, припомняйки, че за да премине напълно епидемията от ТОРС през 2002-2003 г. са били необходими 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още