Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическият ръст на САЩ за първото тримесечие бе коригиран леко надолу

Американската икономика продължава да се разраства умерено

Икономическият ръст на САЩ за първото тримесечие бе коригиран леко надолу

Снимка: Ройтерс

Икономическият ръст в САЩ през първото тримесечие на тази година се е забавил малко по-силно от досегашните изчисления на фона на понижения при инвестициите в резерви и потребителските разходи.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с годишен темп от 2,2%, съобщава американското министерство на търговията с второто четене на данните за първите три месеца на годината. При първоначалните данни ръстът беше от 2,3%, припомня агенция Ройтерс.

За сравнение, през последното тримесечие на миналата година икономиката на страната се е разраснала с 2,9%.

Към момента налице са признаци за забързване темпа на ръста в началото на второто тримесечие заради по-високи потребителски разходи, бизнес инвестиции в оборудване и индустриално производство през април. За сметка на това обаче пазарът на недвижими имоти продължава да се представя по-зле от очакваното.

Още по темата

Икономистите очакват пакетът за данъчни съкращения върху доходите, който влезе в сила през януари, да даде тласък на икономиката тази година, с което ръстът на БВП ще се доближи до целите, зададени от администрацията на президента Доналд Тръмп за 3%.

Експертите очакваха и на второ четене БВП да остане без промяна на ниво от 2,3%.

Според днешните данни корпоративната печалба след облагането с данъци се е увеличила с 5,9% през последното тримесечие при ръст от 1,7% през последните три месеца на миналата година. Това е най-бързият темп на растеж на печалбата от първото тримесечие на 2016 г., което до голяма степен се дължи на съкращаването на корпоративните данъци до 21% от 35% преди това. Според министерството на търговията данъците върху корпоративните доходи са намалели със 117,4 млрд. долара през първото тримесечие.

Промените стимулираха и дивидентите за компаниите, а надниците и заплатите се увеличават със 119,5 млрд. долара през първото тримесечие.

Ръстът при потребителските разходи, който представлява повече от две трети от американската икономическа активност, е от 1% за първите три месеца на годината - низходяща промяна от 1,1% на първо четене. Това също така е и най-най-бавният темп от второто тримесечие на 2013 г. За сравнение, през последните три месеца на миналата година увеличението бе от 4%.

Междувременно ръстът на разходите за оборудване на второ четене е коригиран до 5,5% за периода януари-март от 4,7% по данни от миналия месец. Въпреки това стойностите са умерени в сравнение с двуцифрения ръст през втората половина на 2017 г.

На този фон увеличението на инвестициите в строителството на домове спада до 2% в началото на годината вместо да остане без промяна, както се посочваше в първото четене.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива