Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическото доверие в Германия стигна близо 6-годишно дъно

Оценката на средата за бизнеса в еврозоната пък се озова на двугодишен минимум

Икономическото доверие в Германия стигна близо 6-годишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на икономическото доверие ZEW в Германия се понижи със 7,9 пункта на месечна база през юни до -16,1 пункта, съобщава tradingeconomics.com.

Още по темата

По този начин доверието в най-голямата икономика в Европа се озовава близо до шестгодишно дъно, като отчетеният резултат от проучването е дори под пазарните очаквания за спад до -14 пункта. 

Най-ниското четене на данните от септември 2012 г. насам се дължи на ескалацията на търговския спор със САЩ, както и на страховете, че новото италианско правителство ще проведе политика, която би могла да дестабилизира финансовите пазари. Освен това германската индустрия отчита по-слаби от очакваните данни за износа, производството и новите поръчки за април.

Поръчките за германските заводи регистрират спад за четвърти пореден месец през април и това поражда тревоги, че растежът в най-голямата икономика в Европа се забавя. 

Оценката на настоящата икономическа ситуация в Германия също се влошава, отчитайки свиване с 6,8 пункта до 80,6 пункта.

Междувременно индексът на икономическото доверие в еврозоната се е понижил до -12,6 пункта през юни. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за положителен резултат от 0,1 пункта спрямо отчетените 2,4 пункта през май. Това е най-слабият резултат за еврозоната от юли 2016 г., като 61,2% от анкетираните анализатори не очакват промени в икономическата активност през следващите шест месеца, а 25,7% очакват влошаване на ситуацията.

Показателят за текущата ситуация в еврозоната отчита спад с 16,2 пункта до 39,9 пункта. Инфлационните очаквания също намаляват с 11,3 пункта до 51,1 пункта.

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,4% през първото тримесечие, което напълно отговаря на предварителните очаквания на пазара. Данните обаче са под резултата, отчетен през последните три месеца на миналата година от 0,7%. 

Сред държавите растежът на икономиката се забавя в Германия – до 0,3% спрямо 0,6% през четвъртото тримесечие на миналата година, Франция – до 0,3%, Холандия – до 0,5%, Литва – до 0,8%, и Кипър – до 0,8% на същата база. Икономиката запазва темпа си на растеж в Италия – 0,3%, Испания – 0,7%, Словения – 0,9%. БВП нараства във Финландия – до 1,1% спрямо 0,7% през последното тримесечие на 2017 г., и в Латвия – 1,7% спрямо 0,4% през предишното тримесечие.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниско ниво от избирането на Тръмп