IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ продължава да се забавя и през първото тримесечие

Разходите на домакинствата се свиват рязко след ръста от 4% през предишните три месеца

16:21 | 27.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика се е разраснала умерено през първото тримесечие на годината, след като стабилните бизнес инвестиции са спомогнали за компенсирането на слабото потребителско търсене, съобщава Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с годишен темп от 2,3% за периода от януари до март, заяви търговското министерство в петък. Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха четене от 1,8%.

По-слабите потребителски разходи стоят зад умереното забавяне на растежа спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато производството се увеличи с темп от 2,9% след ръст от 3,2% през предишните три месеца. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. производството нарасна с 2,9%.

Разходите на домакинствата бележат повишение от 1,1% през първите три месеца, забавяйки се спрямо последното тримесечие на 2017 г., когато се увеличиха с 4,0%. Така, те бележат най-слабия си ръст от средата на 2013 г. Икономистите очакват известно забавяне на потребителските разходи след слабия празничен сезон миналата година и ускоряващата се инфлация.

Данъчната реформа за 1,5 трлн. долара, наложена в края на миналата година, формира ядрото на плана на президента Доналд Тръмп за насърчаване на икономически растеж над 3%.

Първото четене на данните от петък обаче предполага, че първоначалният тласък от данъчната реформа е бил ограничен, макар че цялостното влияние ще се усети след години.

Растежът през първото тримесечие обикновено е по-слаб в сравнение с останалите през последните години, основно заради сезонни особености на данните, които се разсейват през следващите месеци.

Забавянето на потребителските разходи през първите три месеца е засенчило положителни развития, например продължаващата инерция на бизнес инвестициите и увеличението на износа.

Сегашното разширяване, което започна в средата на 2009 г., е третото по дължина в историята и ще стане второ през май. В същото време обаче икономиката упорито се разраства с умерен темп, по-бавно отколкото разширяванията през 20-и век.

БВП БВП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още