IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната печалба в Китай с най-висок ръст за последните осем месеца през ноември

Въпреки това анализаторите предупреждават, че това подобрение може да не е индикация за трайно възстановяване

15:56 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Печалбите на индустриалните фирми в Китай са нараснали с най-бързи темпове за последните осем месеца през ноември, но слабостта на вътрешното търсене поставя в риск представянето на компаниите през следващата година, информира Ройтерс.

Китайският индустриален сектор бе поставен под постоянен натиск през последната година. Производителите се бориха с пониженото търсене и другите негативни ефекти на търговския спор със САЩ. Но неотдавнашните проучвания на заводската дейност показаха известно възстановяване, след увеличаването на стимулиращите мерки на Пекин с цел стабилен растеж.

Индустриалните печалби са нараснали с 5,4% на годишна база през ноември до 593,9 милиарда юана (84,93 милиарда долара), показаха данни на Националното статистическо бюро, оповестени в петък. В сравнение с това през октомври показателят регистрира спад от 9,9%.

За периода от януари до ноември индустриалните компании са отчели печалба от 5,61 трилиона юана. На годишна база това е спад от 2,1%. От друга страна показателят сега бележи известно подобрение в сравнение с регистрираното понижение от 2,9% на годишна база за първите 10 месеца от годината.

„Увеличението на печалбата се дължи най-вече на повишените нива на производството и продажбите, съчетано с по-бавното свиване на производствените цени“, казва Джу Хун, служител в Националното статистическо бюро.

Той обаче предупреди, че това подобрение може да не е индикация за трайно възстановяване.

„Въпреки че ръстът на печалбата се ускори през ноември, трябва да имаме предвид, че натискът върху икономиката все още е голям и волатилността и несигурността на растежа на печалбата все още съществуват поради множество фактори, като пазарното търсене и индустриалните цени“, добави Хун.

През ноември печалбите на държавните индустриални компании са нараснали с 0,6% на годишна база, обръщайки тенденцията към спад от втората половина на тази година. Печалбата в частния сектор също е отчела значително ускорение на темпа си на растеж.

Индустриалното производство е нараснало с най-бързия си темп за последните пет месеца през ноември на фона на спадащото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин.

По рано този месец Китай и САЩ обявиха, че са постигнали споразумение, което изисква намаляване на някои мита от страна на САЩ в замяна на по-голямо количество американски селскостопански продукти, закупено от Китай.

Анализаторите заявиха, че сделката може да подсили експортната активност на Китай и корпоративните инвестиции в близко бъдеще, но икономическите перспективи на страната ще продължат да бъдат застрашавани от слабия глобален растеж.

Китайската икономика се разраства с най-бавни темпове от близо 30 години и може да се сблъска с по-голям натиск през следващата година, но политиците обещаха увеличаване на подкрепата с цел стабилизиране на растежа и предотвратяване на рисковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още