IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната достигна над 5-годишен връх

Според предварителните данни потребителските цени са се увеличили с 2,1% през юли

12:34 | 31.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е ускорил през юли, след като достигна 2,0% през предишния месец. Прогнозите са тя да е стигнала ниво 2,1% през седмия месец на годината, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната през последните три месеци се запазва на нива около така желаната инфлационна цел, преследвана от Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако предварителните данни на Евростат бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от декември 2012 г., т.е. над петгодишен връх.

Еврото поскъпна веднага след новината, достигайки нива от 1,1723 долара, като минути преди това се разменяше за 1,1714 долара.

Основният тласък на потребителските цени идва от енергията, която поскъпва с 9,4% спрямо 8% през юни.

Цените на услугите също са се ускорили на месечна база – през юли растат с 1,4% спрямо 1,3% през юни. При неенергийните индустриални стоки също се вижда ръст на цените – до 0,5% от 0,4%.

Единствено стойността на храните, алкохола и тютюневите изделия бележи леко забавяне до ръст от 2,5% спрямо 2,7% през шестия месец на годината.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, отново се ускорява, след като се забави до 0,9% през предишния месец. През юли тя е достигнала отново 1,1% - на нивото през май.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Това число, което посочваш не е вярно. Инфлацията е много по-висока от това и лесно може да съдим за това по скока в цената на електроенергията, горивата, суровините, имотите/наемите и храните. Цените на телевизори, компютри или коли нямат отношение към инфлацията, защото това са луксозни стоки без които всеки може. Само например може да посочим рекордния скок в цената не електроенергията за последните 20г, а той е поне 5 пъти, а НЕ 2 пъти. За същия период една тройунция злато от 350$ стана 1900$ по едно време, а еврото се срина от 1.60 $ до 1.15$. От 1998 насам инфлацията осреднено е дори към 6% или удвояване на всеки 11-12 години, а не на 20 както си посочил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Средногодишната инфлация съвсем приблизително за 20-годишен период е около 3.5%, говорим за действителна стойност, т.е. за 20г. има едно обезценяване от порядъка на 2 пъти. Това е проследимо по ред стоки, вкл. автомобилите. Говоря най-вече за Германия и Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Инфлацията е статистически показател за понесени щети.Съществената причина за инфлацията в Европейския съюз е, че Европейската централна банка (ЕЦБ) работи без защита срещу възникващите щети от липсата на пълна икономическа стойност на еврото.Тъй като няма права за защита срещу съществената причина за инфлацията, ЕЦБ няма възможност за спасение от инфлацията в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Празнуваш напразно, инфлацията никога не е падала под 2% и дори под 5% през цялото съществуване на еврото от 1998 насам. Просто методологията за измерване не отчита реалното поскъпване, защото се ползват вносни стоки при изчислението и наемите/ипотеките както и горивата/отоплението имат прекалено малка тежест. Невъзможно да имаш 2% инфлация при ръст на имотите и наемите с 10%+ при положение, че почти всички бизнеси са под наем и повечето млади хора са принудени да плащат половината от дохода си за наем, а за цената на горивата да не говорим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още