IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави значително от целта на ЕЦБ

Поскъпването на годишна база възлиза на 1,6% - най-ниският ръст на потребителските цени от април 2018 г.

14:14 | 04.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди всичко заради факта, че цените на енергията вече не се повишават толкова рязко, инфлацията в еврозоната преди края на годината се забави много под целевото равнище на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Потребителските цени са нараснали през декември само с 1,6 на сто на годишна база, обяви статистическата служба Евростат в петък въз основа на експресната си оценка. Това е и най-ниският ръст на потребителските цени от април 2018 г. Икономистите очакваха инфлация от 1,8 процента, предава DPA.

Цените на енергията се увеличиха през последния календарен месец на годината само с 5,5%. През ноември ръстът все още бе 9,1%. Дори за преработените хранителни стоки, включително алкохол и тютюн, потребителите не трябваше да бъркат толкова дълбоко в джобовете си: те поскъпнаха с 1,7% през декември (ноември: 2,0%).

Инфлацията е важен показател за паричната политика на ЕЦБ. През ноември темпът на инфлация във валутната зона бе съвсем малко под поставената от ЕЦБ цел от 1,9%. За еврозоната централната банка се стреми към годишна инфлация от малко под 2,0% в средносрочен план - достатъчно далеч от нулевата граница.

В средата на декември икономистите от ЕЦБ повишиха прогнозата си за инфлацията за следващата година от 1,7 на 1,8%. От друга страна, за 2020 г. се очакват само 1,7% и 1,8% за 2021 г.

На срещата си в средата на миналия месец европейските централни банкери също така решиха да спрат да купуват допълнителни облигации. Едва до края на 2018 г. ЕЦБ можеше да влага милиарди евро в покупката на държавни и корпоративни облигации.

Все пак не се очаква рязък обрат след годините в антикризисен режим. ЕЦБ държи основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското ниво от нула процента, така че търговските банки ще продължат да получават пари от централната банка безплатно. Преходът към по-високи лихвени проценти паричните власти ще обсъдят най-рано през есента на 2019 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още