IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия мина 4% за първи път от 1993 г.

През септември потребителските цени нараснаха с 4,1% в сравнение със същия период на миналата година

15:38 | 30.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Увеличението на цените в Германия продължава. През септември потребителските цени нараснаха с 4,1% в сравнение със същия период на миналата година, обяви в предварителната си оценка Федералната статистическа служба в четвъртък. За първи път от декември 1993 г. инфлацията прехвърля 4%.

През август инфлацията бе 3,9%. За септември икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха увеличение до 4,2%.

Най-големият двигател отново са цените на енергията, които се повишиха с 14,3% на годишна база. Стоките и услугите са поскъпнали средно с 4,1%. 

По този начин инфлацията в Германия е доста над нивото от 2,0%, което Европейската централна банка (ЕЦБ) счита за идеално за цялата еврозона. Част от инфлацията обаче се дължи на еднократен ефект от временното намаление на ДДС преди година.

 

 

Други причини са рязкото поскъпване на суровините и затрудненията при доставката на важни компоненти. В допълнение към обичайните пазарни тенденции ефект е оказало и въвеждането на ценообразуване за CO2 от януари 2021 г. и свързани с кризата ефекти, които първоначално се отразяват само частично в индекса на потребителските цени и инфлацията.

Но има и опасения, че инфлацията в еврозоната може да остане висока и да принуди ЕЦБ да затегне по-рано паричната си политика. Съвсем наскоро имаше спекулации за евентуално повишаване през 2023 г. Финансовите пазари досега залагат, че това ще се случи много по-късно, защото преди такава стъпка ЕЦБ по всяка вероятност би прекратила програмата си за закупуване на облигации.

Самата централна банка обаче значително повиши през септември прогнозата си за инфлацията за следващите години. За тази година сега тя очаква темп на увеличение от 2,2 процента за еврозоната. След това обаче тя очаква по-ниски стойности - 1,7% за 2022 г. и 1,5% за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
das
преди 2 години
Браво, дано скоро да успеем да стигнем заветните 2% инфлация, към които се стремим вече цяло десетилетие. Дано да остане за постоянно, а не да е преходна, защото е добре цял век поне да изкараме на поне 2% инфлация в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още