Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Германия се доближи до целта на ЕЦБ

Цената на пакетните почивки в най-голямата икономика в Европа се увеличава сериозно с 6,1%

Инфлацията в Германия се доближи до целта на ЕЦБ

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в Германия се ускори до 1,5% през юни, но остава под целта на Европейската централна банка, показват окончателните данни на Федералната статистическа служба, съобщава Ройтерс.

Хармонизираният индекс на потребителските цени нарасна спрямо отчетените по-рано 1,3%, като консенсусната прогноза също беше за задържане на това ниво. 

Още по темата

Целта на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната е за близо, но под 2%.

Инфлацията в еврозоната отдавна е под целта на ЕЦБ и Европейската комисия в сряда понижи прогнозите си за растеж и инфлация в региона, като заяви, че несигурността относно търговската политика на САЩ представлява сериозен риск за блока.

Следващата среща на ЕЦБ е насрочена за 25 юли, като инвеститорите са разделени дали тогава банката ще предостави повече стимули за икономиката или ще изчака до срещата си на 12 септември.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен заяви, че ако ЕЦБ иска да осъществи целите на мандата си, сега са необходими допълнителни парични стимули, докато икономиката и перспективата за инфлацията се подобрят.

При по-детайлен преглед на нехармонизираните данни за инфлацията се вижда, че цената на пакетните почивки в Германия се увеличава сериозно с 6,1%.

На месечна база хармонизираният индекс на инфлацията се ускорява до 0,3% спрямо регистрираните по-рано 0,1%.

В десетата си година на растеж германската икономика се възстанови през периода януари – март и отчете ръст с 0,4%, но Бундесбанк очаква слабо свиване през второто тримесечие най-вече заради производствения сектор. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите