IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се доближи до целта на ЕЦБ

Цената на пакетните почивки в най-голямата икономика в Европа се увеличава сериозно с 6,1%

11:30 | 11.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в Германия се ускори до 1,5% през юни, но остава под целта на Европейската централна банка, показват окончателните данни на Федералната статистическа служба, съобщава Ройтерс.

Хармонизираният индекс на потребителските цени нарасна спрямо отчетените по-рано 1,3%, като консенсусната прогноза също беше за задържане на това ниво. 

Целта на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната е за близо, но под 2%.

Инфлацията в еврозоната отдавна е под целта на ЕЦБ и Европейската комисия в сряда понижи прогнозите си за растеж и инфлация в региона, като заяви, че несигурността относно търговската политика на САЩ представлява сериозен риск за блока.

Следващата среща на ЕЦБ е насрочена за 25 юли, като инвеститорите са разделени дали тогава банката ще предостави повече стимули за икономиката или ще изчака до срещата си на 12 септември.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен заяви, че ако ЕЦБ иска да осъществи целите на мандата си, сега са необходими допълнителни парични стимули, докато икономиката и перспективата за инфлацията се подобрят.

При по-детайлен преглед на нехармонизираните данни за инфлацията се вижда, че цената на пакетните почивки в Германия се увеличава сериозно с 6,1%.

На месечна база хармонизираният индекс на инфлацията се ускорява до 0,3% спрямо регистрираните по-рано 0,1%.

В десетата си година на растеж германската икономика се възстанови през периода януари – март и отчете ръст с 0,4%, но Бундесбанк очаква слабо свиване през второто тримесечие най-вече заради производствения сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още