IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ достигна 6-годишен връх

По-високите цени обаче оказват натиск върху потребителите, тъй като средното почасово заплащане, коригирано спрямо инфлацията, не се променят през май

16:44 | 12.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,8% на годишна база през май спрямо отчетените 2,5% през април, задминавайки пазарните очаквания за 2,7%, съобщава tradingeconomics.com. Това е най-високото ниво на инфлацията от февруари 2012 г. насам. Бензинът и разходите за наем на жилища са в основата на ръста на цените и през този, и през предходния месец.

На месечна база потребителските цени нарастват с 0,2%, като по този начин запазват темпото си на растеж от април и съвпадат напълно с консенсусната прогноза. 

Индексът, който измерва инфлацията без храната и енергията, е нараснал с 2,2% за 12-те месеца, приключващи през май. Индексът на храните расте с 1,2%, а енергийният - с 11,7%. 

Показателят, измерващ цените на бензина на годишна база, се повишава с 1,7%, което пък допринеся за ръста от 0,9% на цените в енергийния сектор. Индексът, проследяващ разходите за здравни грижи, нараства с 0,2%, а цените на храните остават без промяна. Категорията „Разходи за наем на жилище“, която представлява около една трета от индекса на потребителските цени в САЩ, нараства с 0,3% на месечна база. 

Последните данни за икономиката на САЩ засилват перспективата за увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през тази седмица, като ако това се случи, ще станем свидетели на шестото повишаване на лихвите за последните 18 месеца, пише Bloomberg.

“Данните представят допълнителни доказателства, че инфлацията се движи към целта на Фед, както и, че централната банка ще продължи с постепенното увеличаване на лихвите“, коментира Кевин Куминс, икономист в NatWest Markets.

Междувременно обаче стана ясно, че по-високите цени оказват натиск върху потребителите, тъй като средното почасово заплащане, коригирано спрямо инфлацията, не се променя през май спрямо същия месец на миналата година. За работниците от производствения сектор заплатите дори намаляват с 0,1% на годишна база.

Безработицата в САЩ се понижава до 3,8% през май, достигайки най-ниското си ниво от 48 години насам, което се доближава до целта на централната банка за пълна заетост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
salaga
преди 5 години
"Безработицата в САЩ се понижава до 3,8% през май, достигайки най-ниското си ниво от 48 години насам, което се доближава до целта на централната банка за пълна заетост. "Т.е. пълна експлоатация на всички дето могат да работят и... да теглят кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Не се съмнявайте нито за миг че Ф Е Д ще увеличи лихвите следващата седмица И увеличението може да е по голямо от 0.25 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Dali
преди 5 години
С такъв смешен президент какво очаквате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още