IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в Китай забавят темпa на растеж

Светлият лъч от Пекин обаче е индустриалното производство, което се повишава по-силно през април

09:07 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последните икономически данни в Китай рисуват смесена картина на втората по големина икономика в света.

Както продажбите на дребно, с ръст от 9,4% , така и инвестициите през април не отговориха на очакванията на експертите. Инвестициите са се увеличили само със 7% през първите четири месеца на годината, заявиха от Националната статистическа служба. Това е най-слабият темп на растеж от 1999 г. насам. Анализаторите очакваха спад само до 7,4%, след като между януари и март бе отчетен ръст от 7,5.

Светлият лъч бе индустриалното производство, което се е повишило по-силно през април, отколкото се очакваше. Увеличението е със 7 процента, докато анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от само 6,3%. През март повишението бе със 6 на сто. 

Данните са сред първите официални данни, които не се влияят от празника на китайската Нова година, който отклонява сравненията на годишна база за първите три месеца. Смесените данни потвърждават едно състояние на икономиката, която вече се намира в постепенно циклично забавяне - във време, в което е изправена пред рискове, вариращи от напрежението в търговията със САЩ до продължаващата кампания за ограничаване на прекомерния дълг.

Търговският спор между САЩ и Китай не оставя засега никакви следи, съобщава статистическата служба. През тази седмица разговорите за разрешаване на конфликта ще продължат.

Първата среща в началото на месеца не донесе осезаеми резултати. Според американския посланик в Китай Тери Бранстад двете страни са все още далеч от постигане на споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още