IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай неочаквано се свива през август

Доставките към САЩ се понижават на фона на продължаващите сътресения заради търговската война

13:00 | 08.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Износът на втората по големина икономика в света неочаквано се свива през август, тъй като доставките към САЩ се забавят рязко, подчертавайки затрудненията на Китай и нуждата на допълнителни стимули на фона на продължаващата търговска война с Вашингтон, съобщава Ройтерс.

Много е вероятно Пекин да обяви допълнителни финансови стимули през следващите няколко седмици, за да избегне риска от задълбочаване на икономическите проблеми на страната. 

В петък Китайската централна банка понижи изискванията за резервите на местните банки за седми път от началото на 2018 г., за да освободи повече фондове за кредитиране, само дни, след като правителството сигнализира, че ще са необходими повече мерки за стимулиране на икономиката.

Износът през август се понижава с 1% спрямо същия месец през 2018 г., отчитайки най-сериозния спад от юни.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха покачване с 2%, след като през юли страната записа ръст от 3,3 на сто при данните за износа.

Китай позволи на своята валута да се обезцени допълнително, преминавайки границата от 7 юана за долар през изминалия месец за първи път от глобалната финансова криза насам, което Вашингтон заклейми като валутно манипулиране.

„Износът все още е слаб дори и на фона на същественото поевтиняване на юана, което сигнализира за проблеми при търсенето отвъд граница, най-важният фактор, влияещ на данните през тази година“, споделя Дзан И, икономист в Zhong Hai Sheng Rong Capital Management.

Износът към САЩ се понижава с 16% на година база през август, като тази тенденция се ускорява спрямо юли, когато беше отчетен спад от 6,5 на сто. Вносът от Америка регистрира понижение от 22,4%.

Износът на Китай към Европа, Южна Корея, Австралия и Югоизточна Азия също се понижава на годишна база в сравнение с юли, докато доставките към Япония и Тайван отбелязват слабо подобрение спрямо предходния месец.

Данните от неделя също така показват, че китайският внос се свива за четвърти пореден месец от април насам. Вносът се понижава с 5,6 на сто на годишна база през август, което е малко под очаквания спад от 6%.

Китай отчита търговски излишък в размер на 34,84 млрд. долара през изминалия месец, в сравнение с 45,06 млрд. долара, регистрирани през юли. Анализаторите прогнозираха излишъкът да се понижи до 43 млрд. долара през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още