IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка пое ангажимент за подкрепа на икономиката

Регулаторът предприе поредния ход за успокояване на пазарите след рекордното изтичане на капитал от страната

10:51 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка пое ангажимент да подкрепи икономиката чрез целево финансиране на малкия бизнес и да разреши проблема с продължаващата репресия върху технологичните компании, съобщи Bloomberg. Това е пореден опит на Пекин да успокои инвеститорите, които се опасяват за икономическия растеж на страната насред новите огнища на новозаразени с коронавирус.

Китайската народна банка "ще увеличи благоразумната подкрепа на паричната политика за реалната икономика, особено за секторите и малките бизнеси, ударени от пандемията", посочва регулаторът в свое изявление във вторник.

Централната банка заяви, че ще подкрепя стабилното развитие на финансовите пазари и че ще осигури добра парична и финансова среда.

Късно вечерта в понеделник тази седмица регулаторът посочи, че ще намали количеството парични средства, които  банките трябва да притежават като капиталови резерви в чуждестранна валута, в опит да подкрепи китайския юан, подложен на натиск заради рекордното изтичане на капитали.

Колкото до натиска върху технологичните фирми, финансовата институция посочи, че "стабилно ще продължи и ще завърши възстановяването на големите платформи до нормалното им състояние възможно най-бързо, като така ще улесни здравословното развитие на икономиката на платформите".

През последните седмици нагласите на пазарите се влошиха заради разочарование, породено от липсата на мерки след поетите ангажименти от страна на властта в Китай. Освен това инвеститорите продължиха да следят и развитието на пандемията, като въвеждането на блокирания в редица градове, в т.ч. в Шанхай, също повлияха на настроението на пазарите.

"Въпреки че Китайската народна банка се опита да ограничи изтичането на капитали, нейният отговор на паричната политика към икономическото отслабване бе разочароващ. Без конкретни стъпки в посока облекчаване на паричната политика или значително подобрение на здравните условия, китайските индекси ще продължат да са подлагани на натиск", написа Сийма Ша, главен стратег в Principal Global Investors.

Сега предстои вниманието да се насочи към заседанието на политбюрото, което обикновено се провежда в края на април и покрива икономически теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още