IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Индонезия остави лихвите на рекордно ниски нива

Централната банка намали прогнозния ръст на БВП през 2021 г

14:07 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Индонезия остави референтния си лихвен процент непроменен и се ангажира да поддържа политика за растеж и през следващата година, тъй като едно от най-тежките огнища на Covid в света излага на риск възстановяването на икономиката, съобщава Bloomberg.

Централната банка на Индонезия запази референтния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 3,5%, както прогнозираха всички 29 анализатори в проучване на Bloomberg. Банката също така намали прогнозата си за икономически растеж за годината.

Централната банка поддържа лихвения процент на това ниво от февруари и наскоро сигнализира, че може да не предприеме никакви промени в неговото равнище поне през следващата година.

„Това решение отговаря на необходимостта от запазване на стабилността на валутния курс и стабилността на финансовата система поради несигурност на световните финансови пазари, на фона на ниските прогнози за инфлацията и усилията за подпомагане на икономическия растеж“, каза гуверньорът Пери Варджийо на брифинг в Джакарта.

Централната банка намали прогнозния ръст на БВП през 2021 г.

индонезия индонезия

Решението идва, тъй като перспективите за възстановяване на най-голямата икономика в Югоизточна Азия избледняват и последното огнище на Covid-19 осакатява здравната система на страната. Банката заяви в четвъртък, че сега отчита ръст на икономиката с 3,5% до 4,3% през тази година в сравнение с по-ранните очаквания за растеж от 4,1% до 5,1%, след като правителството наложи по-строги ограничения, които намаляват търсенето и производителността.

Притесненията за здравната криза също оказаха натиск върху валутата, поставяйки паричната власт в по-трудна позиция. Индонезийската рупия е поевтиняла с 3% досега, а пазарът на държавни облигации напоследък наблюдава оттегляне от чуждестранни фондове, тъй като компании за кредитен рейтинг като Moody’s Investors Service и S&P Global Ratings предупреждават за рискове за спад в икономиката.

Варджийо се ангажира да поддържа ниски лихвени проценти и да гарантира достатъчно ликвидност в подкрепа на бизнес секторите. Може да се наложи централната банка непрекъснато да коригира своите политики, за да ги подобри, като гарантира, че стимулът стига там, където е най-необходим, и подкрепя реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още