IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за безработица в САЩ растат повече от очакваното

Подадените молби обаче остават под психологически важното ниво от 300 000 броя вече близо три години

15:38 | 17.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първоначално подадените молби при безработица в САЩ растат над очакванията през седмицата, приключваща на 12 май, съобщава tradingeconomics.com.

Сезонно коригираните данни показват увеличение на броя на молбите с 11 хил. до 222 хил. Консенсусната прогноза на анализаторите също беше за ръст, но до 215 хил. 

Броят на американците без работа обаче се свива до най-ниското си ниво от 1973 г. насам, което е знак за намаляване на отпадането от пазара на труда, пише Ройтерс.

Смята се, че пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост, а безработицата - до най-високото си ниво от 17 година и половина от 3,9%. Освен това безработицата е близо до прогнозата на Федералния резерв за края на 2018 г. - 3,8%.

Четириседмичната средна стойност на първоначално подадените молби, разглеждана като по-добър измерител за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява ефекта от седмичната волатилност, се понижива миналата седмица с 2750 до 213 250 - най-ниското ниво от декември 1969 г. насам.

Молбите за помощи остават под психологически важното ниво от 300 000 броя вече близо три години, като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато населението и работната сила в САЩ са далеч по-малки по размер.

Като цяло обаче нарастването на броя на заетите работни места намалява, тъй като работодателите срещат трудности с намирането на квалифицирани работници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още