Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за безработица в САЩ растат повече от очакваното

Подадените молби обаче остават под психологически важното ниво от 300 000 броя вече близо три години

Молбите за безработица в САЩ растат повече от очакваното

Снимка: Архив Ройтерс

Първоначално подадените молби при безработица в САЩ растат над очакванията през седмицата, приключваща на 12 май, съобщава tradingeconomics.com.

Сезонно коригираните данни показват увеличение на броя на молбите с 11 хил. до 222 хил. Консенсусната прогноза на анализаторите също беше за ръст, но до 215 хил. 

Още по темата

Броят на американците без работа обаче се свива до най-ниското си ниво от 1973 г. насам, което е знак за намаляване на отпадането от пазара на труда, пише Ройтерс.

Смята се, че пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост, а безработицата - до най-високото си ниво от 17 година и половина от 3,9%. Освен това безработицата е близо до прогнозата на Федералния резерв за края на 2018 г. - 3,8%.

Четириседмичната средна стойност на първоначално подадените молби, разглеждана като по-добър измерител за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява ефекта от седмичната волатилност, се понижива миналата седмица с 2750 до 213 250 - най-ниското ниво от декември 1969 г. насам.

Молбите за помощи остават под психологически важното ниво от 300 000 броя вече близо три години, като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато населението и работната сила в САЩ са далеч по-малки по размер.

Като цяло обаче нарастването на броя на заетите работни места намалява, тъй като работодателите срещат трудности с намирането на квалифицирани работници.  

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед обяви, че не очаква повишение на лихвените проценти през 2019 г.