IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пак поскъпва на фона на напрежението между САЩ и Иран

Министърът на външните работи на Иран не изключи вероятността от война, след като Вашингтон изпрати повече войски и оръжия в Саудитска Арабия

09:57 | 23.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролът възобнови ръстовете на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Иран след атаките в Саудитска Арабия, докато кралството продължава да се бори с последствията за петролните съоръжения, пише Bloomberg.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, който говори пред CBS, не изключи вероятността от война, след като САЩ изпратиха повече войски и оръжия в Саудитска Арабия.

В петък Вашингтон затегна санкциите, свързани с терора, срещу иранската централна банка в отговор на удара по енергийната инфраструктура на Саудитска Арабия, припомня медията.

Саудитска Арабия заяви, че Иран „несъмнено е спонсорирал“ атаките, които засегнаха около 5% от глобалното предлагане на петрол и доведоха до рекорден ръст на цените. Главният изпълнителен директор на саудитския гигант Aramco Амин Насер потвърди ангажимента на държавната компания за възстановяване на добивите до нивата отпреди атаката до края на септември. По думите му компанията не е отменила нито една клиентска поръчка.

Rystad Energy и FGE са скептични, че Саудитска Арабия ще може да изпълни целите си за отстраняване на повредите, а Wall Street Journal съобщава, че ремонтът може да отнеме „много месеци“.

„Докато Саудитска Арабия напълно не възстанови производството, цените на петрола ще продължат да растат заради увеличените геополитически рискове“, коментира Уил Юн, анализатор на стоки в HI Investment Corp. в Сеул. Според него, обаче, е малко вероятно да станем свидетели на война или въоръжена конфронтация.

Фючърсите на петрола сорт брент със срок на доставка през ноември поскъпнаха с 1% или 67 цента до 64,95 долара за барел на ICE Futures Europe малко след 12.30 ч. местно време в Сингапур. Контрактът затвори с понижение от 0,2% в петък. Лекият американски суров петрол със срок на доставка през ноември поскъпна с 60 цента или 1% до 58,69 долара за барел на борсата в Ню Йорк.

Въпреки усилията на Саудитска Арабия да увери глобалните пазари, че може да възобнови производството до края на месеца, купувачи и трейдъри остават скептични, пише Ройтерс и припомня, че атаката с дрон засегна половината от петролните добиви на страната.

Напрежението в Близкия изток се засили след удара. Анализатори коментират, че Саудитска Арабия все повече ще зависи от американските военни технологии и експертиза за преодоляването на бъдещи проблеми и прекъсвания на петролните добиви, но трябва да знае, че има граници на помощта, която Вашингтон може да оказва.

В САЩ влиянието на тропическата буря Имелда върху рафинериите в Тексас отслабва. Exxon Mobil Corp и Valero Energy Corp възобновиха преработката на петрол през почивните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още