IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Япония се увеличават за 14-ти пореден месец

Основната инфлация е ударила 1% за пръв път от три години и половина през февруари

10:47 | 23.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основната инфлация в Япония е достигнала 1% за пръв път от три години и половина през февруари – пореден лек сигнал за напредък на Японската централна банка, която се стреми към ниво на инфлацията от 2%, предава MarketWatch.

14-тото поредно увеличение на потребителските цени следва ръста от 0,9% през януари, сочат данни на министерството на вътрешните работи и комуникациите, публикувани в петък.

Данните за 1,0% съвпадат с прогноза на икономисти, анкетирани от Nikkei. Основният индекс на потребителските цени изключва волатилните цени на свежите хранителни стоки. Темпът на растеж е най-бързият от август 2014 г., без да се взима предвид влиянието на увеличението на данъка върху продажбите през април 2014 г.

Предпочитаният показател на ЯЦБ за инфлацията също е набрал скорост, повишавайки се с 0,5% през февруари от 0,4% през януари. По-силните данни за показателя, който изключва и цените на енергията, може да доведат до спекулации за възможно увеличение на лихвите от ЯЦБ тази година.

Въпреки това за разлика от Федералния резерв, който повиши основния си лихвен процент по-рано тази седмица, ЯЦБ явно ще запази сегашната си позиция известно време. Гуверньорът Харухико Курода, вече одобрен от парламента за втори мандат, неведнъж е заявявал, че банката ще продължи сегашната си политика на облекчаване, докато не постигне инфлационна си цел, макар че каза, че теоретично е възможно лихвите да бъдат увеличени преди това.

Анализаторите все пак предупреждават, че острите повишения в цените на свежите продукти, които засилват общия индекс на потребителските цени през последните няколко месеца, може да накърнят доверието на потребителите и да ги направят не особено склонни да харчат. Общият индекс бележи ръст от 1,5% на годишна база през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още