Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските цени в САЩ се увеличиха през декември

Основната инфлация, изключваща храната и енергията, леко се забавя

Потребителските цени в САЩ се увеличиха през декември

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ се увеличиха през декември, като домакинствата са плащали повече за бензин, въпреки че основната инфлация остана слаба на фона на продължаващите усилия за справяне с пандемията от коронавирус, която засегна пазара на труда и индустрията на услуги.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,4% през миналия месец, след като е нараснал с 0,2% през ноември, показват данни на Министерството на труда.

През 12-те месеца до декември индексът на потребителските цени се повиши с 1,4%, след като нарасна с 1,2% през ноември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че инфлацията ще достигне 1,3% на годишна база.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва променливите разходи за храна и енергия, се е увеличил с 0,1% в сравнение с предходния месец след 0,2% ръст през ноември. На годишна база ръстът е с 1,6%, пише Bloomberg.

Данните показват, че инфлацията остава доста под целта на Федералния резерв и отразява икономика, която все още се бори с пандемията. В същото време търсенето постепенно се засилва за някои индустрии, докато широко разпространените ваксинации и допълнителни фискални стимули имат потенциала да генерират известен ръст в цените през следващите месеци.

Повечето икономисти, както и Фед, очакват тази година инфлацията да остане относително слаба, въпреки че инфлационните очаквания сред участниците на пазара непрекъснато се увеличават.

Според анализатори допълнителното стимулиране и задържането на потребителското търсене на стоки и услуги в най-силно засегнатите отрасли ще помогне за повишаването на цените. И обратно, много икономисти твърдят, че всяко потенциално ускорение през следващите месеци вероятно ще се окаже временно на фона на постепенно възстановяващия се пазар на труда.

Що се отнася до Фед, банкерите дадоха сигнал, че планират да поддържат лихвените проценти близо до нула за известно време. Пътят на американските показатели за инфлацията обаче може да окаже влияние върху траекторията на паричната политика.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард: Климатът и кибер инцидентите застрашават финансовата стабилност