IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,4% през юни

Увеличението на заплатите в страната е забавило темпа през второто тримесечие

19:06 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,4 процента през юни, докато ключовият показател за инфлацията - повишението на потребителските стоки - се е повишил с годишен темп от 2,2 процента за втори пореден месец, предаде AP. Това са най-големите увеличения на тези два показателя за последните шест години.

Министерство на търговията съобщи, че нарастването на потребителските разходи идва след един дори още по-силен резултат от 0,5 процента през май. Той бе коригиран спрямо прогнозираните първоначално 0,2 процента. Доходите са се увеличили с 0,4 процента през юни, или също колкото през май. 



Увеличението от 2,2 на сто на цените през последните 12 месеца е същото като инфлацията на годишна основа през май. През последните четири месеца инфлацията е била 2 процента или малко над 2 процента, което е заложената цел на Управлението за федерален резерв, предава агенцията, цитирана от БТА.

Заплатите и бонусите на американските служители са се увеличили слабо през второто тримесечие на годината, което е знак, че силният пазар на труда трябва още да ускори увеличенията на доходите.

Министерство на труда на САЩ отчете днес растеж на заплатите с 0,6 процента за периода април-юни спрямо 0,8 процента през първото тримесечие.

Заплатите са нараснали с 2,9 процента през юни спрямо миналата година, което е значително увеличение. Това обаче е същият годишен темп, който е постигнат и през март, въпреки че безработицата е достигнала почти най-ниското си ниво от 17 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още