IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност на Китай удари рекордно дъно

Данните показват пагубното въздействие на епидемията на коронавируса

09:39 | 29.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността на китайския производствен сектор се е свила значително през февруари, достигайки най-ниското си ниво до момента. Това подчертава пагубното въздействие на коронавируса върху икономиката и нарастващия риск от влошаване на търговията с акции в света, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI се е понижил до 35,7 пункта през февруари от 50 пункта през януари, сочат данни на Националното статистическо бюро - значително по-малко от средната прогноза на икономистите. Показателят за непроизводствената дейност също е достигнал най-ниското си равнище до момента – 29,6 пункта.

Разпространението на коронавируса, което започна от Китай, се прехвърли на няколко континента, а заплахата от пандемия доведе до срив на американските борси. Wall Street записа най-лошата си седмица от октомври 2008 г..

Като се има предвид, че Китай е най-големият износител в света и вече оперира значително под капацитета си, тъй като много работници и потребители остават под карантина, данните подчертават колко ключово е връщането на износа към нормалното му равнище във време, в което световният икономически растеж е под заплаха.

„Резкият спад на производствения PMI индекс през февруари засилва мнението ни, че нормализирането на икономическата активност ще се забави“, коментира Син Джаопън, икономист в Australia & New Zealand Banking Group. “Има малък шанс за V-образно възстановяване – властите използват целева помощ повече от стимули за стабилизиране на икономиката и това ще доведе до постепенно възстановяване“.

Резултатите ще доведат до нов шок на пазарите в понеделник, твърди Айрис Панг от ING Bank в Хонконг, според когото юанът може да отслабне още спрямо долара. Индексът на най-големите 300 китайски фирми, листнати в Шанхай и Шънджън, загуби повече от 5% по време на търговията тази седмица – най-големият му спад от април миналата година.

Колапсът на икономическата активност, който показват данните, до голяма степен се дължи на мерките за овладяване разпространението на коронавируса, които затрудниха служителите да се върнат обратно на работните си места след Китайската нова година. Ситуацията остави и собствениците на заводи с ограничени запаси от суровини за подновяване на производството. Ключът към възстановяването през текущото тримесечие ще бъде как заводите, компаниите и хората ще могат скоро да се завърнат към нормалните си дейности. Същевременно обаче правителството ще трябва да балансира това с нуждата да спре появата на нови заразени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още