Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на продажбите на дребно в еврозоната се препъна през март

Данните са поредните, които показват слабостта на икономиката на региона през първото тримесечие на годината

Ръстът на продажбите на дребно в еврозоната се препъна през март

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната се препънаха през март, повишавайки се с едва 0,1%, съобщава Financial Times.

Увеличението е по-малко от прогнозирания от анализаторите ръст от 0,5% според месечното проучване на Thomson Reuters, въпреки че месечните данни за февруари бяха ревизирани в посока нагоре от 0,1% до 0,3%.

На годишна база продажбите през мартсе повишават с по-малко от половината от очаквания процент. Ръстът им достига 0,8% спрямо 1,8% през февруари. За сравнение консенсусната прогноза на пазара беше за ускоряване на темпа до 1,9%. 

Още по темата

Данните са поредните, които показват слабостта на икономиката на еврозоната през първото тримесечие на годината, когато лошото време и по-сериозната грипна епидемия от обикновено остави голяма част от потребителите вкъщи.

„Всъщност последните резултати за продажбите на дребно не ни казват нищо, което не сме знаели от миналата седмица, когато бяха публикувани данните за БВП“, коментира Клаус Вистесен, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС), както и на еврозоната отбелязва ръст от по 0,4% през първото тримесечие на 2018 г., става ясно още от данните на Евростат. Разширението е най-слабото в еврозоната от година и половина насам. За сравнение, през последните три месеца на 2017 г. то бе в размер на 0,7%, като цялата минала година бе една от най-добрите за икономиката на блока през последното десетилетие.

Продажбите на дребно в Европейския съюз през март дори намаляват с 0,1% при отчетено увеличение от 0,4% през февруари. На годишна база обаче показателят все пак успява да отчете повишение от 1,8%.

Скромният ръст от 0,1% в търговията на дребно през март се дължи най-вече на нарастването с 0,2% на продажбите на храни, напитки и тютюневи продукти, докато при нехранителните продукти се наблюдава понижение от 0,5%, а при горивата с 0,4%. В същото време отчетеният спад от 0,1% в ЕС идва от свиването на продажбите на горива с 1,2% и на нехранителните продукти с 0,3%.

Най-голям ръст на продажбите на дребно през март е отчетен в Латвия – 2,3%, Португалия – 1,8%, Австралия и Швеция – с по 1,3%. Влошаване на показателя пък се отчита в Ирландия – с 1,7%, в Полша с 0,8%. Великобритания с 0,7% и Германия с 0,6%.

В България продажбите на дребно през март се повишават с 0,1% спрямо спад от 0,2% през февруари. На годишна база у нас търговията запазва нивата си през март. 

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите - тук.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Доларът е близо до триседмичен връх след понижаването на прогнозите на МВФ