IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разходите за лично потребление в САЩ се е забавил през април

Резултатът е сигнал за евентуално отслабване на ценовия натиск в страната

17:02 | 27.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonathan Ernst/Reuters/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonathan Ernst/Reuters/Bloomberg

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) в САЩ се е увеличил с 4,9% на годишна база през април - равнище, което отразява забавянето в темпа на растеж спрямо достигнатото през март повишение от 5,2 на сто, съобщи CNBC.

Индексът, който е предпочитан от Федералния резерв на САЩ измерител на инфлацията, обаче продължава да е на високо ниво, макар да сигнализира за евентуално отслабване на ценовия натиск върху фирмите.

Резултатът е в съответствие с очакванията на икономистите за забавяне в покачването на цените. Той изключва волатилността на храните и енергията, които са водещи двигатели на инфлацията, достигнала около 40-годишен връх.

 

 

 

Данните на министерството на търговията на САЩ показват още, че на месечна база показателят се е повишил с 0,3% (без промяна спрямо март) и е бил в съответствие с прогнозите на Dow Jones.

PCE индексът, включително цените на храните и енергията, е записал повишение от 6,3% на годишна база. За сравнение - през март годишният темп на растеж се е равнявал на 6,6%. На месечна база измерителят е бил с 0,2% по-висок спрямо увеличението от 0,9% през март.

През последните няколко месеца щатската инфлация се ускори с темпове, последно отчитани през 80-те години на миналия век. В отговор на тези движения Фед започна серия от лихвени повишения, като на последното си заседание одобри най-голямото увеличение на лихвите от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта.

Данните в петък се различават от потребителската инфлация, отчитана от министерството на труда в САЩ, за която данните показаха годишен темп на растеж от 8,3% през март.

Разликата между двата измерителя е, че инфлацията на трудовото министерство изследва покачването на потребителските цени, докато данните за PCE индекса са извличани от бизнеса. Фед приема PCE показателя като по-широкообхватен измерител на случващото се в щатската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още