IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 10% от общия брой биткойни остават за добив

По изчисления на Cointelegraph за тяхното добиване ще са необходими около 119 години

10:44 | 14.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Общият обем биткойни в обращение достигна значителен праг в понеделник, година и половина след последното делене. Към началото на седмицата 90% от максималния общ наличен обем монети вече е добит.

Според актуални данни от Blockchain.com биткойните в обращение възлизат на 18,899 млн. броя, което означава, че само 10% остават за добив. И макар добивът на първите 90% да е отнел 12 години, то за останалите ще трябва малко повече време, съобщава Cointelegraph.

Биткойнът има максимален брой налични монети, които могат да бъдат добити, зададен от анонимния му създател Сатоши Накамото. Това ограничение е записано в основния код на биткойна. Таванът е от ключово значение и за цената като валута и инвестиционен актив.

По изчисления на Cointelegraph ще са необходими 119 години от сега, за да бъде завършен процесът по добив, тъй като на всеки четири години се намалява наполовина темпът на производство – друг предварително зададен протокол, наричан разполовяване.

Тъй като биткойн блокчейнът създава нови монети като награда за миньорите, удостоверяващи нови блокове, разполовяването гарантира, че по-малко биткойни се добиват, докато общото обращение расте. От май 2020 г. миньорите получават 6,25 биткойна за всеки нов удостоверен блок. Темпът ще намалее до 3,125 монети за блок при следващото разполовяване през 2024 г.

До 2040 г. наградата ще е намаляла до по-малко от 0,2 монети и ще са останали само 80 хил. биткойна от 21 млн. Добивът на последния биткойн ще отнеме близо 40 години.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация започна седмицата на цена около 50 хил. долара, но във вторник продължава да поевтинява. Минути след 10 ч. българско време монетата се разменя за 47 231 долара, което е понижение от над 3,2% за последните 24 часа. За последния месец пък обезценяването е от близо 26%. Спрямо последния си рекорд от почти 69 хил. долара на 10 ноември поевтиняването е над 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Има койни които не се копаят изобщо :) Например cro/bnb и т.н. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Не чувам никой да протестира за околната среда? Шиткойните харчат ток, колкото Аржентина! Гретооооо спиш ли или си преживяш? Съвестната журналистика?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още