Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

САЩ са изпратили 2019 г. с ръст на БВП от 2,1%

Въпреки това ръстът на потребителските разходи се е забавил до 1,8% през четвъртото тримесечие, а бизнес инвестициите са намалели за трети пореден отчетен период

САЩ са изпратили 2019 г. с ръст на БВП от 2,1%

Снимка: Архив на Ройтерс

Потребителски разходи в САЩ за 2019 г. са били умерени, а бизнес инвестициите са продължили да се влошават в края на годината, докато по-малкият търговски дефицит и увеличените разходи за жилищно строителство са спомогнали за поддържане на стабилен икономически растеж на икономиката на САЩ, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е отчел ръст от 2,1% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2019 г., сочат данни на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък.

Ръстът на потребителските разходи се е забавил до 1,8% през четвъртото тримесечие, а бизнес инвестициите са намалели за трети пореден отчетен период, отбелязвайки най-продължителен спад от последната рецесия насам.

В изявление в сряда след приключването на двудневното си заседание от ръководството на Фед смекчиха своето определение за растежа на потребителските разходи до „умерен“ от „силен“. В същото време, според Комисията по отворените пазари „инвестициите в бизнеса и износът остават слаби“.

Още по темата

Данните за БВП за четвъртото тримесечие са в съответствие с прогнозата на Фед. Това показва, че членовете на институционалния борд вероятно ще оставят лихвите си непроменени през тази година.

Икономистите очакват растежът да остане умерен през 2020 г., тъй като намаляващите ефекти от понижените данъци и това, че заплатите не се увеличават достатъчно бързо затрудняват постигането на целта на президента Доналд Тръмп за устойчива икономическа експанзия от 3%.

Бизнес инвестициите са спаднали с 1,5% на годишна база през четвъртото тримесечие, след като се понижиха с 2,3% през предходните три месеца.

В същото време разходите за жилищно строителство са нараснали с 5,8%, отчитайки най-големия си ръст за последните две години, след като се повишиха с 4,6% през третото тримесечие.

Намаляването на търговския дефицит даде значителен тласък на брутния вътрешен продукт на САЩ. Нетният износ е добавил 1,48 процентни пункта към растежа. Това е най-големия принос на показателя за икономиката от 2009 г. насам.

Междувременно предпочитаният от Фед показател за инфлацията, индексът на цените на личните потребителски разходи, се е повишил с 1,3% на годишна база през последното тримесечие, оставайки много под целта от 2%.

Отделен доклад на Министерството на труда от четвъртък показа, че броят на молбите за обезщетение при безработица е спаднал със 7000 до 216 000 през седмицата, приключила на 25-и януари. Исторически ниското число предполага силен пазар на труда.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Настроенията на бизнеса в Европа се влошават в очакване на нов икономически удар