Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Шефът на централната банка на Австрия е искал отлагане на решението на ЕЦБ

Заради настоящата несигурност Роберт Холцман е предложил решението за увеличаване на програмата да бъде отложено за есента

Шефът на централната банка на Австрия е искал отлагане на решението на ЕЦБ

Гуверньорът на австрийската централна банка Роберт Холцман. Снимка: Ройтерс

Изглежда, че ръководителят на централната банка на Австрия Роберт Холцман е подкрепил доста уклончиво решението за разширяване на спешната програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу последствията от пандемията на коронакризата.

На срещата за паричната политика в четвъртък той е предложил, предвид настоящата несигурност, решението за проекта да се отложи до есента, каза Холцман на пресконференция в петък, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Той обаче не е срещнал одобрение сред колегите си в Съвета и след това се е съгласил с разширяването на проекта, каза ръководителят на Австрийската национална банка.

След решението в четвъртък председателят на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта, че Бордът единодушно се е съгласил, че трябва да се предприемат действия. С оглед на предстояща рекордна рецесия в еврозоната ЕЦБ разшири пандемичната програма ( Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP). Банката увеличи обема на закупуваните от нея облигации от 750 милиарда евро до 1,35 трилиона евро. Програмата, която беше планирано да трае до края на годината, беше удължена поне до края на юни 2021 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Източна Европа е слабото място на австрийските банки