IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се оттласна от близо 2,5-годишен минимум*

Паундът отслабва на фона на последните опити на Великобритания и Европейският съюз да постигнат търговска сделка

13:10 | 07.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Индексът на щатския долар се оттласна от близо 2,5-годишен минимум, след като слабите данни за работните места в САЩ миналата седмица повишиха очакванията за икономическа помощ, докато паундът отслабва на фона на последните опити на Великобритания и Европейският съюз да постигнат търговска сделка, съобщава Ройтерс.

С наближаването на 31 декември, когато Обединеното кралство окончателно напуска орбитата на ЕС, все повече се надигат страховете за това дали ще бъде постигната сделка за търговските отношения в бъдеще.

В същото време в САЩ данните за работните места в петък показаха, че заетостта се е увеличила с 245 хил. души през миналия месец, което е най-слабото увеличение от май насам. Данните са знак за забавяне на възстановяването на пазара на труда по време на новата вълна от коронавирус в страната.

„Скорошната загуба на инерция е обезпокоителна, тъй като предполага, че ще отнеме повече време на пазара на труда да преодолее негативния удар от шока COVID, като се има предвид увеличаването на новите случаи на вируса“, коментира Лий Хардман, валутен анализатор в MUFG. Той добавя, че това „ще увеличи натиска както върху Конгреса, така и върху Фед за осигуряване на допълнителни стимули.

Заради забавянето на икономическото възстановяване на страната все повече икономисти и пазарни анализатори, лобисти и индустриални лидери призовават Вашингтон да се обедини около пакета от стимули в размер на 908 млрд. долара, който беше представен пред Конгреса.

Компромисът от 908 млрд. долара все още не е дори законодателно предложение. Това е двупартийна рамка, обособена от група сенатори, водени от републиканката Сюзън Колинс и демократа Джо Манчин III. Все още се договарят много от неговите подробности, включително как правителството трябва да разпредели допълнителна помощ за малкия бизнес.

Окончателна версия на предложението се очаква да стане ясна по-късно тази седмица. В същото време Федералният резерв се очаква също да направи корекции в своята програма за количествени облекчения по-късно този месец.

„В настоящата търговска среда нарастващите спекулации относно по-разхлабената фискална и парична политика на САЩ осигуряват подкрепа за рисковите активи и тежат върху щатския долар“, каза Хардман.

Индексът, който проследява долара спрямо кошница от валути, по-рано днес се търгуваше с понижение от 0,1% на ниво от 90,96 пункта, доближавайки се до най-слабото си равнище от април 2018 г. Към 12:52 часа българско време, доларовият индекс се повишава с 0,39% до 91,045 пункта.

През изминалата седмица разпродажбите на щатски долари се увеличиха още повече със слабост, най-очевидна спрямо швейцарския франк, еврото и канадския долар.

Към 12:47 часа българско време еврото поевтинява с 0,11% до 1,2107 долара.

Британският паунд отстъпва с 1,23% спрямо американската валута до 1,3272 долара, като се понижава с 1,08% и спрямо еврото до ниво от 1,0963 евро за един паунд към 12:50 часа българско време.

Австралийският долар поевтинява с 0,51% до 0,7383 щатски долара.

*Информацията е актуална към 12:48 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още