IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли китайският юан в убежище заради геополитиката?

Валутата се откроява с устойчивост, но ако поскъпне твърде много, може да се очаква намеса на Народната банка на Китай на пазарите

18:41 | 05.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Nelson Ching/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Юанът се откроява със своята устойчивост, тъй като глобалните пазари се сриват заради атаката на Русия срещу Украйна. Валутите – от еврото до корейския вон, поевтиняват, но юанът е близо до четиригодишен връх, след като руският лидер Владимир Путин нареди операция за демилитаризиране на Украйна.

„Юанът се търгува като валута убежище“, коментира Коон Гох, ръководител изследвания за Азия в Australia & New Zealand Banking Group в Сингапур, цитиран от Bloomberg. „Перспективите за по-нататъшни облекчения в Китай водят до очаквания за възстановяване на растежа, като по този начин ще поддържат устойчивостта на китайските акции дори при разпродажби на акции в САЩ“, допълва той.

Връзката на юана с глобалната нестабилност спадна до тригодишно дъно по-рано тази седмица, което е в основата на статута на убежище, отчасти поради усилията на китайските политици да облекчат икономиката. Китайските държавни облигации, които привлякоха рекордните 575,6 млрд. юана (91 млрд. долара) през миналата година, също се възприемат като алтернатива на американските държавни облигации.

юан юан

Според анализатори ниската волатилност и стабилната покупателна способност са направили активите, деноминирани в юани, по-привлекателни. Според прогнозите китайската валута ще поскъпне до 6,3 за долар поради настроенията за намаляване на риска.

При новините за атаката в Украйна юанът поевтиня, но спадът спрямо долара е доста по-слаб в сравнение с другите валути. В ранния следобед в Пекин китайската валута изтри 0,1% до 6,3185 за долар. Индексът CFETS RMB на Bloomberg, който измерва представянето на валутата спрямо 24 основни търговски партньора, нараства с 0,6% до 104,21, най-високото ниво, откакто агенцията събира данни от 2007 г.

Корпорациите в Китай разполагат с чуждестранна валута заради търговския излишък през последните години“, казва Джонатан Кавена, старши пазарен стратег, Informa Global Markets. Според него това донякъде ги имунизира срещу външни рискове.

Разбира се, има опасност юанът да стане твърде силен и Народната банка на Китай да се намеси на пазарите. Тази заплаха подкопава вероятността валутата да се превърне в надеждно убежище, според Commmonwealth Bank of Australia.

Нарастващото разминаване между паричната политика на Китай и други големи централни банки също може да окаже натиск върху валутата.

„Икономиката на Китай напоследък беше малко нестабилна, но властите показаха голяма решимост да я стабилизират от края на миналата година“, според Хуан Ипин, професор по икономика в Пекинския университет и бивш член на комисията по паричната политика на китайската централна банка.

„Инвеститорите може да мислят, че активите, деноминирани в юани, включително китайските държавни облигации, могат да имат някои функции на безопасно убежище. Те обаче не могат да се сравняват с щатския долар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Точно Китайската ли? Що за мало-умни идея?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още