Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Унгария повиши лихвата за четвърти път в рамките на месец

Експертите прогнозират последващо покачване на лихвата с цел затягане на паричната политика на страната

Унгария повиши лихвата за четвърти път в рамките на месец

Освен увеличението в лихвите централната банка планира също така да намали програмата си за закупуване на държавни облигации. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария повиши лихвата за четвърти път само в рамките на месец в опит да подсили задаващото се възстановяване на форинта, съобщи Bloomberg.

Централната банка в Будапеща увеличи лихвата по едноседмичните депозити с 20 базисни пункта до 3,10%. Резултатите от анкета на Bloomberg сочат, че икономистите бяха разделени поравно при прогнозирането на 10 или 20 базисни пункта ръст в показателя.

Унгарската централна банка продължава да отстоява своята стратегия за парично затягане, след като доверието към нея за справянето с инфлацията спадна тази есен. Причината за това бе забавянето на ръста на лихвите, за разлика от Чехия и Полша, където той бе ускорен. Въпреки това цените продължаваха да се покачват.

Това се промени през ноември, когато централната банка в Унгария вдигна лихвата три пъти с общо 110 базисни пункта.

Още по темата

"Очакваме още 20 базисни пункта увеличение следващата седмица, преди банката да се върне към месечни решения за лихвените равнища“, казват анализатори на OTP Bank, начело с главния икономист Гъргъли Тардос. „Очакваме лихвата да се повиши до около 4,5% в началото на 2022 г.“, пишат експертите в своя бележка към проучване.

Към 16 ч. българско време 1 евро се търгува за 363,78 форинта. Унгарската валута поскъпна с 1,5% спрямо еврото миналата седмица, което е и най-големият напредък сред валутите на развиващите се пазари, заедно със злотата.

Освен увеличението в лихвите, централната банка планира също така да намали програмата си за закупуване на държавни облигации с цел допълнително затягане на паричната политика, съобщи в сряда гуверньорът на банката Дьорд Матолчи.

Унгария е начело на групата държави, затягащи паричната политика в Европа, следвана от Чехия, която също покачи поравно лихвите през юни и юли и сигнализира за готвени нови ръстове.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., но ръстът се забавя